Според него федерациите и представителите на клубовете носят отговорност наравно с държавните органи

Това, което ми прави впечатление, е, че мерки се взимат, когато нещата ескалират и се ангажира по-силно общественото внимание. Нужен е по-добър контрол. Това каза в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов в коментар на сблъсъците между фенове на "Левски" и ЦСКА по време на мача в неделя.

Запалянковците се обстрелваха със сигнални ракети на Националния стадион "Васил Левски". Дете и мъж от Сектор А пострадаха и бяха откарани с линейка в болница. Задържани бяха 28 души, 7 от тях - непълнолетни и четирима - малолетни. Часове преди дербито от СДВР съобщиха, че са намерили големи количества пиротехнически средства, укрити на различни места на стадиона.

Вечното дерби: Ракети, сблъсъци, хвърлени камъни, ранено дете и задържани (ВИДЕО+СНИМКИ)

Йорданов отбеляза, че още отпреди години футболните фенове внасят непозволени предмети на стадионите. „Хората, които са свързани с футбола, прехвърлиха цялата отговорност върху държавата, а законът ясно сочи, че федерациите и представителите на клубовете носят отговороност наравно с държавните органи. Те трябва да взаимодействат с тях, за да осигурят опазването на обществения ред. Ако постоянно бягаме от отговорност, нещата няма да се оправят”, каза Йорданов.

Откриха ракети и мощни взривни устройства на Националния стадион (ВИДЕО+СНИМКИ)

По думите му практиката показва, че каквито и недостатъци да има един закон, ако се спазва стриктно, нещата могат да бъдат регулирани. Според него трябва да се направи анализ на приложението на закона.

Емануил Йорданов посочи, че трябва да има по-добър контрол и изясняване на проблемите, които същестуват, както и подобряване на мерките. "Може да се помисли и за по-драстични наказания, например - лишаване на клубовете от възможност да играят пред публика”, уточни той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase