Има разлики между явлението, което българите са видели през 1999 г., и това днес

В продължение на четири минути в 21:17 ч. българско време светът ще наблюдава пълно слънчево затъмнение. За жалост, този път то ще е далеч от нас - от Тихия океан, през Мексико, някои от Централните и Североизточни щати на САЩ, за да продължи към източните части на Канада и Северния Атлантик. В България можем да го наблюдаваме онлайн, например от сайта на NASA.

Любителите на астрономията ще могат да наблюдават слънчевото затъмнение в "София Тех Парк"

„Слънчевите затъмнения, през едно и също място на Земята, се повтарят доста рядко. Това явление е второто, което се случва на нашите приятели от САЩ в рамките на седем години. Всяка година има доста затъмнения – между две и пет. Така, че сянката на затъмненията минава през различни места по Земята”, заяви в „Интервюто в Новините на NOVA” специалистът по слънчева астрономия доц. Камен Козарев от Института по астрономия към БАН.

Разлики между явлението, което българите са видели през 1999 г., и това днес, има. „Освен мястото, откъдето може да бъде наблюдавано затъмнението, обикновено са различни продължителността и формата. Но най-важното нещо е, че короната на Слънцето – атмосферата, която учените ни вълнува толкова много, е различна при всяко едно затъмнение”, допълни той.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase