Спадът се дължи на отслабващото напрежение в Газа

Цените на петрола се понижиха с долар и половина в днешната сутрешна търговия под натиска на отслабващото напрежение в Близкия изток. Израел изтегли голяма част от войските си от южната част на Ивицата Газа, а Египет обяви, че има напредък в преговорите за примирие, предаде „Ройтерс”.

Фючърсите върху европейския сорт Брент поевтиняха с 1,9 на сто до 89,47 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския лек суров петрол WTI спадна също с 1,9 на сто до 85,29 долара за барел.

Очакван пик: Банка в САЩ прогнозира по-голямо търсене на петрол заради електромобилите

„Изглежда, че катализаторът на този спад е изтеглянето на повечето израелски войници освен една бригада от Южна Газа в отговор на растящия международен натиск и в опит за деескалация на напрежението след ударите в Дамаск от миналата седмица, при които бяха убити висши ирански военни”, посочи анализаторът от IG Тони Сикамор.

В същото време израелският военен министър Йоав Галан заяви, че Израел е готов на всякакви сценарии по отношение на Иран, след като Техеран се закани да отмъсти за убийството на военните.

Цените на петрола все пак получиха известна подкрепа от Саудитска Арабия, която през уикенда повиши продажните цени на петрола си за Азия, както прогнозираха и пазарите.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase