Това сочат данни на федералната статистическа служба Destatis

Индустриалното производство в Германия се е засилило през февруари след ръст и през януари. Това е сигнал за възможно възстановяване на този важен за икономиката сектор в началото на годината, сочат данни на федералната статистическа служба Destatis, цитирани от БТА.

Промишленото производство е нараснало с 2,1 на сто през февруари спрямо януари, когато се повиши с 1,3%. Резултатът надскочи и прогнозите за много по-скромен растеж с 0,3 на сто.

Това представлява и най-сериозния ръст на производството за два поредни месеца от началото на миналата година и е знак, че водещата европейска икономика, която навлезе в рецесия през втората половина на 2023 г., вече се възстановява.

През февруари беше отчетен особено сериозен ръст при строителството (скок от 7,9% на месечна база), в автомобилната индустрия (повишение с 5,7% на месечна база) и в химическата индустрия (с 4,6%). В енергийния производствен сектор обаче беше отчетен спад от 6,5 на сто.

Българите, работещи в Германия, ще плащат данък и у нас

Растеж отбеляза и производството на междинни промишлени стоки (с 2,5%), на потребителски стоки (с 1,9%) и това на капиталовите стоки (с 1,5%).

В рамките на трите месеца до края на февруари индустриалното производство обаче се е свило с 0,5% спрямо предходните три месеца.

Спрямо година по-рано производството в Германия продължава да изостава, отбелязвайки спад през февруари с 4,9% след понижение с 5,3% през януари 2024 г.

Днешните силни данни са предпоставка за възстановяване на индустриалния и промишлен сектор, който остава слабо място на водещата европейска икономика.

В същото време статистическата служба на страната Destatis представи и данни, които отчитат свиване на търговския излишък на Германия през февруари до 4-месечно дъно от 21,4 млрд. евро спрямо рекорден излишък от 27,5 млрд. евро през януари.

Рязкото намаление на позитивния търговски баланс се дължи на спад на износа с 2% до 132,9 млрд. евро, докато вносът се повиши изненадващо с 3,2% до 111,5 млрд. евро.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase