Това стана след церемонията по полагане на клетва в НС

След церемонията по полагане на клетва на служебния кабинет „Главчев” в Народното събрание и предаването на властта в Министерския съвет, новите министри встъпиха в длъжност. 

ПРИЕЛ-ПРЕДАЛ: Главчев пое управлението, кабинетът „Денков-Габриел” остава в историята

Министерство на земеделието

Кирил Вътев прие поста на служебен министър на земеделието и храните. Той заемаше същия пост в предходното правителство. При официалното му посрещане в сградата на МЗХ той заяви, че е приел поканата отново да бъде министър на земеделието и храните, тъй като ще има възможност да продължи започнатите дейности в сектора. Приоритет на ръководството на Министерството остават законодателните промени в подкрепа на земеделските производители. Акцент в новия му мандат ще продължат да бъдат политиките за прозрачност, откритост и диалогичност чрез множеството създадени Консултативни съвети.

Министерство на здравеопазването

„Вярвам, че ще се справите и от сърце желая успех! Уверен съм, че всички започнати политики ще бъдат продължени, защото през изминалите девет месеца сме работили за развитието на здравеопазването“. Това заяви проф. Христо Хинков при предаването на поста здравен министър на д-р Галя Кондева. 

„Ще търся баланс в работата си, но като лекар, за мен винаги на първо място е била грижата за хората. Така ще бъде и сега, в качеството на ми на служебен министър на здравеопазването“, посочи д-р Кондева.

Служебният кабинет „Главчев” положи клетва

Министерство на околната среда и водите

На традиционна церемония за символично приемане на ключа на министерството Петър Димитров категорично потвърди: „Продължаваме напред. Ние с Юлиян Попов работим от първия ден заедно, направихме много неща за околната среда заедно и те ще продължат".

Юлиян Попов предаде поста със същото послание за приемственост: „Всичко, което свършихме през този мандат, го правехме заедно, така че според мен няма да има отклонение нито на един градус от линията на министерството и нито една секунда забавяне".

Двамата обсъдиха въпроси от непосредствения дневен ред в работата на екипа на МОСВ.

Министерство на младежта и спорта

Снимка: БГНЕС

Служебният министър на младежта и спорта Георги Глушков пое управлението на ММС от своя предшественик Димитър Илиев след края церемонията в Спортната палата. Глушков подчерта, че фокусът на работа му се ще бъде в осигуряването на безпрепятствена подготовка за българските спортисти за предстоящата Олимпиада в Париж. Тя започва след малко повече от 100 дни. 

Министерство на регионалното развитие и благоустройството  

Снимка: МРРБ

„Ще се постарая да продължа започнатото от екипа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и в работата ми ще има приемственост. Без приемственост няма как да продължим напред.“ Това каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова при поемането на поста от досегашния министър Андрей Цеков.

„Наясно съм, че има доста работа, а периодът е кратък. Затова е важно да не забавяме темпото, да не губим време и да завършим това, което е започнато“, подчерта Коритарова.

Тя обясни, че към момента има известно забавяне в изпълнението на проектите, заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост, изпълнявани от МРРБ, но ще се постарае да навакса забавянето.

Андрей Цеков от своя страна пожела успех на новия министър и очерта няколко основни параметри, по които оставя „фронт за работа“ на приемничката си. На първо място той постави строителството на четирите основни магистрали – „Хемус“, „Европа“, „Русе – Бяла“ и „Видин-Ботевград“

„Основните ремонти също са част от проектите, които ще дадат възможност за усвояване на капиталови средства“, добави Цеков и обясни, че има известно изоставане с издаването на разрешения за строеж по някои основни ремонти, което е слабост на Агенция „Пътна инфраструктура“.

„Колосална работа свърши екипът на МРРБ по „общинската програма“, подчерта още той и изтъкна, че във ведомството работят изключителни професионалисти. 

Министерство на финансите 

Приемането на еврото е основната задача, която вече бившият финансов министър Асен Василев завещава на наследничката си Людмила Петкова. Тя потвърди и че държавата ще осигури нужните средства за изплащането на великденски добавки за пенсионерите с ниски пенсии въпреки че подобно плащане не е предвидено в бюджета. 

Петкова поема МФ в наистина кризисен момент на фона на скандалите в Агенция „Митници”, която е на подчинение на финансовия министър. Стигна се и до арест на директора на ведомството. И новият, и старият министър не разполагат с повече информация по случая. 
„Това, което се вижда от публичната информация към момента, честно казано е несериозно”, заяви Асен Василев. 

„Разчитам, че правоприлагащите органи ще свършат своята работа. А по отношение на плащанията – миналата седмица бяха обсъждани великденските надбавки. Няма проблем за тези средства, които са гласувани в НС”, категорична е Петкова.

Министерство на външните работи

Снимка: МВнР

Министърът на външните работи Стефан Димитров в служебното правителство пое поста от Мария Габриел на церемония, която се състоя тази сутрин в МВнР.

„Аз приех това предизвикателство като момент от професионалната отговорност, която всеки един човек, независимо къде работи, трябва да поеме. Обичам работата и съм убеден, че с вас ще постигнем това, което е най-важното в момента и което се очаква от нас, естествено продължавайки да работим по основното, а то е отново да организираме на нашето ниво предстоящите избори“, се обърна министър Димитров към служителите в министерството, които присъстваха на церемонията. Той благодари на Мария Габриел за постигнатите през последните 9 месеца резултати във външнополитически план и подчерта единния подход при реализирането на целите и приоритетите на МВнР.

В словото си пред служителите на МВнР Мария Габриел благодари за екипната работа. „Благодаря за тези месеци на много интензивна работа, на много силни моменти, на вълнение за България, на вълнение за Европа и света. Смятам, че с вас показахме и нещо повече – че България е не само последовател и свидетел на събитията. България може да бъде проактивна и да задава посока“, заяви Габриел и подчерта, че страната ни има още много потенциал да покаже цялата пъстрота на своята експертиза, история и култура. „Продължавайте все така дързостно да отстоявате фундаменталните принципи като българи и ни карайте да се гордеем, че България е активна на европейската и световна сцена“, завърши Мария Габриел.

Министерство на младежта и спорта

„Основна цел е осигуряването на спокойствие на федерациите, клубовете, спортистите и треньорите. Уверявам ги, че ще направя всичко възможно да имат нормален работен процес, защото остават няколко месеца до Олимпийските игри в Париж. Сигурен съм, че нашите спортисти ще продължат да работят усилено, ще покажат своя потенциал и ще завоюват още квоти за най-големия спортен форум“, това заяви служебният министър на младежта и спорта Георги Глушков, който пое поста от Димитър Илиев на церемония в ММС.

Глушков изказа благодарност за гласуваното доверие от страна на министър-председателя Димитър Главчев и увери, че екипът на ММС ще направи най-доброто за българския спорт през следващите няколко месеца.

Министърът подчерта, че сред основните му приоритети е подсигуряването на българските спортни клубове. „В клубовете се работи изключително много и ще положа максимални усилия да подпишат своите договори с ММС в най-кратки срокове“, категоричен бе Глушков.

Друга цел, която си поставя министърът на младежта и спорта, е да даде възможност на треньорските кадри да повишат своите познания чрез организирането на семинари, на които българските специалисти да обменят опит с доказани експерти от чужбина.

Георги Глушков обяви, че ще има трима заместник-министри с ресори „Спорт“, „Младежки дейности“ и „Финанси“.

Димитър Илиев отчете свършеното от неговия екип през последните месеци и добави, че винаги има какво да се надгради. „Радвам се, че предавам щафетата в ръцете на министър Глушков, който е човек с много високи морални ценности. С него работихме много добре като председател на Българската федерация по баскетбол“, каза Илиев.

Министерство на труда и социалната политика

„В социалната сфера е много важна приемствеността и всички трябва да работим заедно, защото се грижим за най-уязвимите групи от обществото. Структурите на Министерството са ми добре познати, тъй като част от тях съм ръководил, а за други съм отговарял като заместник-министър“. Това каза министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов при приемането на поста от д-р Иванка Шалапатова и ѝ благодари за добрата работа през годините.

Министерство на електронното управление

"Гарантирам, че ще организирам най-прозрачното удостоверяване на машините за предстоящите европейски и парламентарни избори". Това заяви служебният министър на електронното управление Валентин Мундров, който прие ръководството на министерството от своя предшественик Александър Йоловски.

Министър Мундров пое ангажимент за възстановяване на доверието сред избирателите в изборния процес при машинното гласуване. „Лично ще ръководя техническата организация при удостоверяването на машините“, посочи още той. И добави, че освен организирането на удостоверяването на техническите устройства за машинно гласуване, както и обезпечаването на видеонаблюдението в реално време и видеозаснемането след края на изборния ден в секционните избирателни комисии, ще продължи процесите за пълна прозрачност във всички аспекти на дигиталната трансформация.

Министерство на отбраната 

„Основният принцип, на който залагам, е надграждане“, каза на церемонията по встъпване в длъжност в Министерство на отбраната служебният министър Атанас Запрянов. Той благодари на Тодор Тагарев за приноса му и за съвместната работа в сектора. „Това, което постигнахме е добра основа за мен като министър в служебния кабинет, за да продължим да надграждаме“, увери министър Запрянов.

По думите на министър Запрянов – в сферата на отбраната има важни дейности, които трябва да продължат, а темповете по някои от тях да бъдат ускорени. „Живеем в много трудно, опасно време. На стотици километри от нашата граница се води конфликт, така че не може да си позволим два месеца и половина безвремие, в които служебният министър, особено на отбраната, да се фокусира само върху провеждането на честни избори“, посочи министър Запрянов.

Министерство на туризма

„Вярвам в екипната работа и ще продължим с добрите практики. Трябва да свършим много, за кратък период от време. Успехът минава през консолидация и разбирателство. Първото нещо, което ще предприема е да се срещна с хората, които представляват туристическия сектор, за да работим пълноценно“, подчерта при встъпването си в длъжност в Министерствот на туризма министър Евтим Милошев.

Предшественикът му Зарица Динкова, благодари на екипа си и пожела успех на новия министър. „Министерството на туризма, през всичките три тримесечия на този кабинет, държеше първенство по административно управление и изпълнение на управленската програма. През последните месеци успяхме да поставим това министерство на съвсем друго ниво и аз имам уверението на министър Милошев, че работата ще продължи по същия начин“, каза Зарица Динкова.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase