Основното финансиране за диагностика и лечение у нас идва от Здравната каса

Пациентите с онкологични заболявания доплащат близо 1 500 лева, за да получат медицинска грижа. Това показва изследване на „Индекс на болниците”, според което на почти 70% от пациентите се налага да вадят от джоба си за иначе „безплатното” си лечение.

Макар че държавата отделя повече пари през последните години за пациентите с онкологични заболявания, оказва се – лечението им остава скъпо и неизбежно предизвикателство. Според проучването, направено в началото на тази година, доплащане се налага почти винаги. Основно за операция и избор на екип, където пациентите трябва да отделят поне 1 700 лева, а за допълнителни изследвания – над 400 лв.

Разработват ваксина срещу рак на белия дроб на Острова

На фона тежката си диагноза и борбата да спасят здравето си, за пациентите с онкологични заболявания все така непреодолимо предизвикателство остава доплащането - за избор на екип при операция, за консумативи, биопсия, лекарства или болничен престой.

„Средната сума, която доплащат, е 1 495 лв. и може би по-притеснителното е, че 26% от респондентите споделиха, че това е затруднило достъпа им до медицински услуги”, заяви Юлиана Гальонова от „Индекс на болниците”.

Има и такива, на които се е наложило да отделят дори много повече. „Абсолютно никакъв контрол, поради което творчеството се шири, парите в здравеопазването никога няма да са достатъчни. Въпросът е с увеличаването на средствата получаваме ли по-адекватна помощ. Виждаме, че това не се случва”, посочи д-р Мими Виткова от Асоциацията на лицензираните дружествата за доброволно здравно осигуряване (АЛДДЗО).

Изправени до стената, за онкоболните нямат алтернатива. Освен да доплащат. „Пример с една пациентка с капрцином на гърдата. Най-накрая тя стига последните дни, агонизира, и ѝ трябват палеативни грижи, психоонколог, но няма такъв България. Няма организирано и заплатено специално хранене. На всички тези етапи, които са строго регламентирани, неизбежни, веригата се къса и разбира се, пациентът трябва да ги заплати или загива”, подчерта доц. Димитър Калев от Съвместната онкологична национална мрежа (СОНМ).

Млад мъж се нуждае от средства, за да пребори рака

Основното финансиране за диагностика и лечение на онкозаболяванията у нас идва от Здравната каса. През миналата година са заделени близо милиард и половина повече средства, напомнят авторите на изследването.

„В същото време България парадоксално е единствената страна в ЕС, в която наблюдаваме нарастваща смъртност от онкологични заболявания. 5-годишната преживяемост продължава да е под средните европейски нива. Ние наказваме най-уязвимите в тази система, което означава, че няма как да се мине без обществен натиск и политическа воля", заяви Първан Симеонов от „Индекс на болниците”.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase