Наблюдението на явленията е хоби за него

Милиони хора в Съединените американски щати и Мексико станаха свидетели на събитие, което се вижда веднъж в живота - пълно слънчево затъмнение.

Пълните слънчеви затъмнения са редки, но не и необичайни, особено ако човек реши да пътува, за да ги види. След вчерашното един възрастен мъж, вече е станал свидетел на общо 13. „Вълнувам се, много се зарадвах, когато облаците се разкъсаха. И тогава се видя”, разказа Лаверн Байзър.

Наблюдението на слънчеви затъмнения е хоби за Лаверн, който само преди няколко месеца ще навърши 106 години. Наблюдавал е първото такова явление през 1963-та година над щата Мейн.

„Сватба в затъмнение”: Стотици души сключиха брак по време на явлението в САЩ

Столетникът е само един от милионите, наблюдавали спиращото дъха космическо събитие. Един след друг в пълен мрак потънаха райони, простиращи се от мексиканския град Масатлан, на брега на Тихия океан, през 15 американски щата до канадската атлантическа провинция Нюфаундленд.

„Денят се превърна в нощ. Животните започнаха да се държат различно. Наблюдавахме промени в земната атмосфера. Мистично и мистериозно изживяване”, съобщи заместник-дирекорът на НАСА Пам Мелрой.

Събитието, колкото рядко, беше и толкова красиво - короната на слънцето се виждаше зад Луната само от онези, които бяха на пътя на пълното затъмнение. „Ние сме единствената планета в Слънчевата система, при която видимият размер на Луната на небето е същият като видимия размер на Слънцето на небето”, допълни Мелрой.

Български учени с първи кадри на слънчевото затъмнение (СНИМКИ)

Учените се възползваха от ценните 3-4 минути пълни тъмнина, за да изследват не само нашата планета. „По-доброто разбиране на случващото се в короната в началото на затъмнението ни помага не само да моделираме и прогнозираме какво може да се случи в бъдеще, но и да защитим по-добре космическите си апарати от събития. Те са свързани с космическото време и живота на Земята, като например електрическите ни мрежи и комуникационните ни системи”, посочи Никол Райл от отдела „Физика на слънцето” в НАСА.

Милиони наблюдаваха пълното слънчево затъмнение (СНИМКИ+ВИДЕО)

Следващото пълно слънчево затъмнение ще може да се наблюдава над САЩ през 2044 г. Но следващото подобно явление ще бъде през 2026 г. над Исландия, Испания и Русия.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase