Според традицията младите посещават възрастните си роднини и искат прошка

Мюсюлманите честват Рамазан Байрам - един от двата големи празника в исляма. Той поставя края на свещения месец Рамазан по време, на който се пости от изгрев до залез. Другото име на Рамазан Байрам е Шекер Байрам, затова веднага след молитвата мъжете се прибират вкъщи, където ги очаква сладка почерпка.

Безплатно пътуване в транспорта и по пътищата в Турция за Рамазан Байрам

Според традицията младите трябва да посетят своите възрастни роднини, а децата да поискат прошка от родителите си. Всички си пожелават спокойствие и мир.

Централната молитва на 10 април в джамиите в Хасково започна в 7:20 ч. Както винаги джамиите в града се оказаха тесни и хората се събраха да чакат отвън.

 

След молитвата в Хасково се събраха представители на мюсюлманите и християните, за да изпият традиционното кафе на толерантността.

Президентът е домакин на традиционната вечеря ифтар по случай Рамазан

"В България мюсюлмани и християни всички живеем заедно и трябва да се уважаваме и обичаме", заяви районният мюфтия на Хасково Ерхан Реджеб.

"Независимо от какво вероизповедание, всички сме хора, които се разбират и винаги ще си помагаме", добави свещеникът отец Златко.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase