Губят ли се три милиарда лева от фискалния резерв?

Губят ли се 3 млрд. лв. от фискалния резерв и къде са парите? Този въпрос възникна още в първия ден от управлението на новата власт. Вече бившият финансов министър Асен Василев обяви, че оставя на наследничката си Людмила Петкова почти 10 млрд. Нейната проверка обаче показва значително по-малка сума. Как се стигна до това разминаване и може ли да говорим за неправомерни харчове?

Всъщност всичко опира до това към коя дата изчисляваме размера на резерва. В рамките на всеки месец там има движения - определени суми се вадят, за да се правят плащания. Други пари пък постъпват, като например - суми от платени данъци.

Борисов: Поздравявам новия финансов министър, че остави шефа на НАП Румен Спецов

Така стигаме до драстичното разминаване – резервът за Асен Василев да е 9.9 милиарда лева, а за Людмила Петкова – под 7 милиарда. Разликата всъщност идва от периода, към който и единият, и другият проверяват въпросната сметка. Разчетите на вече бившия финансов министър са към края на март, а вицепремиерът Петкова е поискала справка от БНБ към 9 април. 



Въпросът е какви плащания са правени в рамките на тези 9 дни. Още вчера новата власт във финансовото министерство потвърди, че очаква от резерва да са платени дълговете на „Топлофикация София” -  над милиард и половина. Според Василев от сметката са извадени още милиард и половина за изплащането на априлските пенсии. Той очаква в средата на април и след това в края на месеца във фискалния резерв да постъпят събраните пари от ДДС и други данъци. Прогнозната сума трябва да покрие 3-те милиарда разходи и в края на април във фискалния резерв отново да има над 9 милиарда лева.

Финансовият министър: Фискалният резерв е с почти 3 млрд. по-малко от обявения от Асен Василев

Новият финансов министър коментира за NOVA, че в случая не става въпрос за губещи се милиарди – въпросът е принципен и по думите ѝ е важно, когато цитираш дадена сума или да кажеш, че тя е към края на миналия месец, или да посочиш колко е имало в резерва вчера. В противен случай на нея днес може да ѝ се наложи да обяснява как е похарчила 3 милиарда лева само за ден.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase