Вижте коя е тя

Една дама, чието име носи остров в архипелага Палмър в Антарктида. Как Гергана Лаптева е повлияна от белия континент и как сътворява пътеписи и романи от пътешествията си?

Екип на NOVA среща Гергана там където ѝ е най-приятно, когато не е на пътешествие - сред книгите. Съвременната писателка е завършила Националното училище по изящни изкуства, със специалност „Живопис“, а по-късно специалност „Палеонтология” към Геолого-географски факултет на Софийския университет.

Увлечена по историята, географията и пътешествията, тя работи в Българския антарктически институт – Национален оператор на дейността на Република България в Антарктида, с директор проф. дн Христо Пимпирев, който всъщност е неин бивш преподавател и човекът, запалил в нея искрицата към света на Антарктида.

„Като се абстрахираме от студа, който не е по-различен от една студена зима в България, там наистина е уникална природата. Първоначално всичко изглежда бяло, но всъщност е много цветно, има богата флора и фауна. Да не изброявам пингвините, които са местното население, има много животни, птици, растения. Колкото и да изглежда невероятно и самата природа - залезите, изгревите – тези неща са наистина красиви”, заяви Гергана Лаптева, писател и пътешественик. 

Българка е най-добрият комедиен продуцент в Чикаго

Така се заражда и желанието ѝ да пише. Гергана създава първия и единствен алманах с карти от древността. С помощта на професор Пимпирев и проф. Любомир Иванов тя събира редки и уникални карти от цял свят и хилядолетия, разкриващи любопитни факти.

„Най-старата е на Пире Реис, един османски географ, който е правил карта на света преди пет века и повече, в която за първи път има очертанията на Антарктида, без тогава никой да е стъпвал на този континент. Това беше много интересно. А как е направена не се знае - имаше варианти, че са пращали шпиони на корабите на Колумб”, разказва тя.

Пътешественикът Гергана Лаптева е автор и на пътеписите „Посока юг – пътуване към Антарктида“ и „Врата на боговете. Южна Америка – истории от земята на инките“. Младата писателка е участвала в седем Национални антарктически експедиции. А нейното име днес носи остров в архипелага Палмър в Антарктида, като наименованието е дадено от Комисията по антарктически наименования към МВнР, за приноса на Лаптева към дейността на България в Антарктика.

През последните три години тя пише художествени романи, вдъхновени от действителни събития и актуални теми от нашето съвремие. „Аз винаги съм искала да напиша роман. Може би ми липсваше смелост в началото, постепенно реших, че съм готова и така се появи „Монетата” - първия ми роман”, посочва Лаптева.

Писането на романи Гергана нарича свое хоби. Историите ѝ стъпват на богата документална основа, достоверни исторически и научни факти, за да ни пренесат назад във времето, разкривайки дълбоко пазени тайни и малко познати истории за известни личности и места.

Ирен Дикова, която печели медали в зимните спортове с трансплантиран бял дроб

И докато „Монетата” разказва за турския град Сиде и Анталия, то втората книга „Божествен аромат” ни пренася в Странджа и племената преди траките. Година по-късно излиза и романът „Тайната от Апамея”. „Той разказва за една тайнствена черна роза, но всъщност идеята е за трафика на антични предмети и артефакти през Сирия, Турция и България за Западна Европа”, казва писателката.

През миналата 2023 г. Гергана Лаптева отпечатва и своя четвърти роман „Третият слой", който преминава през Венеция, Рим, Истанбул и столицата на второто българско царство Търново. След месец на пазара излиза и петият роман на Лаптева, който ни отвежда в Южна Америка с вино, любов и танго. 

Във всяка своя книга Гергана отделя заслужено място на своята България. Страната ни ще бъде място на историята на шестия роман на писателката, за който тя вече прави проучване и събира достоверни исторически факти. Той ще ни прати в римската империя, днешна Италия и Александрия. А в мечтите на Гергана Лаптева са още пътешествия, които ще родят още нови и нови истории.

Репортер: Елена Танева

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase