Средствата бяха одобрени от служебното правителство

Първо заседание на служебното правителство. Министрите одобриха план-сметката за изборите 2 в 1. Те ще струват близо 100 млн. лева. Пред министрите премиерът Димитър Главчев прогнозира "напрегната предизборна кампания".

Премиерът Димитър Главчев постави на министрите като задача номер 1 организирането на честни и свободни избори. И макар това да е най-важното за служебната власт, той подчерта, че ще се решават и неотложни въпроси, важни за хората. Държавата не може да е в режим на “изчакване” заяви Димитър Главчев.

От 15 април ЦИК приема документи за изборите

Към гласуваните днес 98 милиона лева за изборите ще се добавят и разходите на ЦИК за транспортирането и поддръжката на машините, отпечатване на хартиените бюлетини, както и за обработката на компютърните данни. Очаква се сумата да надхвърли 100 милиона лева.

Пред министрите Димитър Главчев беше категоричен, че участието на служебната власт спира до подготовката на изборите. „Искам ясно да заявя, служебният кабинет подготвя изборите, но не участва в тях. Предстои предизборна кампания. Съмнявам се да има човек, който да не е убеден, че тя ще бъде меко казано напрегната”, посочи той.

Честността на вота е без алтернатива. „Опитите за купуване на гласове или опорочаване на вота, по какъвто и да било начин, ще срещнат нашата категорична съпротива”, каза Главчев.

Главчев: Стартираме интензивната подготовка на честни и свободни избори

Министърът на външните работи Стефан Димитров отказа да посочи колко пари ще се насочат към ведомството му за изборите зад граница, но по думите му били достатъчно. Традиционно се стига и до напрежение при формирането на членовете на комисиите зад граница.

„Сигурно пак ще има напрежение, защото хората, които участват в това нещо са с различен опит, различни виждания. Моята задача е да намалим напрежението”, подчерта Стефан Димитров.

Работата на кабинета през следващите два месеца, обаче няма да се върти само около изборите. „Ще се фокусираме и върху решаването на неотложни въпроси в различните сфери от обществения живот. Държавата няма режим „на изчакване”, допълни Главчев.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase