Тази година това се случва доста по-рано от обикновено заради необичайно високите температури

Сезонът за борба с градушките вече е открит. Тази година това се случва доста по-рано от обикновено заради необичайно високите температури. 262 площадки в страната вече са заредени с ракети.  

Под открито небе са всичките 4000 декара, които Зарко Иванов от Монтана обработва. През 2015 година дребна, но интензивна градушка унищожава над 80% от земеделската му продукция.

„От рапицата не ожънахме нищо, от слънчогледа имахме около 50% процента щета, при пшеницата беше малко повече около 60-70% и почти нищо не успяхме да приберем“, разказа земеделецът.

Градушка на няколко места в страната, порой причини наводнения в Крумовград (ВИДЕО+СНИМКИ)

Тази година се надява времето да пощади посевите. „През последните години има доста промени в климата изразени в дълго засушаване, а след това интензивни бури”, обяснява мъжът.

Денонощни дежурства вече са започнали на всички 262 ракетни площадки в страната.

„Има достатъчно ракети, за да започнем сезона. В последствие ще се доставят още”, обясни Обретен Обретенов от Регионалната дирекция „Борба с градушките“ в Монтана.

През изминалата година в България са изстреляни малко над 15 000 ракети.

Темата коментира в ефира на „Събуди се” и синоптикът Петър Янков. „През следващите дни се очакват гръмотевични бури. Днес ще прегърми слабо в централната и южната част от страната. Градушки обаче се очакват в периода 28-29 април. След тези високи температури, от сряда се очаква рязко понижение”, обясни той.  

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase