Най-бедните от тях ще получат по 100 лв. за празника

Над половин милион пенсионери у нас ще получат по 100 лева великденска добавка. Единственото условие е да взимат до 526 лева. NOVA провери какво ще могат да си позволят и качествена храна ли ще сложат на трапезата си.

С диетолога проф. Донка Байкова отиваме на Женския пазар в София. За зеленчуци за салата плащаме 9.70 лв. „Зелената салата на пръв поглед е най-здравословната част от менюто за Великден. Преди консумация, ако предпочитаме да бъдат в сурово състояние, да ги накиснем във вода. Половин час в хладка вода с една чаена лъжичка сода бикарбонат или оцетна киселина. Половин час е достатъчно да извлечем пестицидите”, каза проф. Байкова. Тя препоръчва да обелваме зеленчуците. „Ще загубим 5-10% витамини, но ще си спестим възпаление на лигавицата. И понеже в този период храносмилането ни е потърпевшо, по-добре да не рискуваме”, подчерта диетоложката.

Най-бедните пенсионери ще получат по 100 лв. добавка за Великден

Следващият продукт, с който се сдобиваме, е агнешка плешка. За килограм плащаме 22.50 лв. „Агнешкото не се яде топло. Яде се студено, защото овчата лой бързо кристализира на стайна температура и можем да я махнем с ножа и да режем месото на жулиени. Един път за нас българите е доста скъпо по отношение на семейните ни бюджети, и на второ място е богато на холестерол”, подчерта проф. Байкова.

Най-евтините козунаци, които намерихме на пазара, струват 5-6 лева. На етикетите обаче виждаме Е-та. „Моят съвет е хората да купуват малки количества козунак, но с добро качество”, препоръчва диетологът, който ни помага за пазара.

За Великден яйцата струват около 50-60 стотинки едното. Ако купим 20, защото винаги има по 2-3 спукани, сметката показва около 12 лева. „Не е препоръчително да ядем повече от 5-6, защото белтъкът на яйцето е алерген”, препоръча Байкова.

„Запази Доброто” организира кампания „Подари Великденски обяд на пенсионер в нужда”

Финално великденският пазар ни струва около 55 лв. Изяде ли инфлацията здравословното хранене? „Не бих казала. Аз мисля, че през последните години българите са достатъчно информирани за тяхното здравословно хранене и предпочитат качествени храни, а не големи количества”, споделя диетологът.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase