Кобила Миранда и нейният син Калипсо спечелиха приза за най-красив впряг

Във Врачанско се проведе състезание на коне от цяла България. Най-впечатляващи бяха тежковозите, които са по над 900 килограма. Първо и състезателите, и конете бяха захранени по стара българска традиция. Кобила Миранда и нейният син Калипсо спечелиха първата награда за най-красив конски впряг. Собственикът им Милен Тодоров цял живот се е занимавал с коне. Наследил е тази страст от дядо си. Селектира си ги сам.

„Те са си мои кончета. Гледани са от малки. Имах стара кобила. Пусках я на най-известния кон на България – Макс. От него остана. Сега на Кейс е кончето”, разказва Владимир Ценов, участник в състезанието.

Очаква се кончето да стане елитен тежковоз като баща си Кейс, който е с внушително тегло. "1 тон и 80 килограма. В момента конят се намира в Хърватия”, твърди Владимир.

Перуанското пасо – конете, символ на Перу (ВИДЕО)

А Ивелин е все още малък да се състезава, но дойде, за да се повози на конски впряг, да види бързите гонки и състезанието за сила на тежковозите, но и да помечтае. „Искам, като стана по-голям, да си купя кон и аз да ходя на състезания”, споделя Ивелин.

А издръжката на един кон никак не е евтина. „Около 400 бали сено за зимата и още около 3 тона фураж изяждат. А не работя нищо с тях. Гледам ги за хоби и за удоволствие”, твърди Владимир Ценов. 

За конете наградата беше фураж, а за хората, отглеждащи красивите животни, бяха предвидени купи.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase