Това заяви говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Адриана Уотсън

„САЩ ще подкрепят народа на Израел“. Това заяви говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Адриана Уотсън. Изявлението дойде след като Иран предприе атака с дронове срещу Израел, предаде АФП.

"Тази атака вероятно ще се развие в продължение на няколко часа. САЩ ще подкрепят народа на Израел и ще подкрепят неговата защита срещу тези заплахи от Иран", добави Уотсън.

Иран предприе нападение с дронове срещу Израел, съобщи израелската армия

Президентът на САЩ Джо Байдън прекъсна уикенда си на плажа в Делауеър и се връща в Белия дом с хеликоптера Marine One, който излетя в 3,36 ч. местно време.
Сред сътрудниците, които пътуват с президента, е Марк Густафсон, старши директор на Ситуационния център на Белия дом, където Байдън ще кацне. 
По данни на Белия дом към президента в ситуационната зала ще се присъединят министърът на отбраната Лойд Остин, държавният секретар Антъни Блинкен, председателят на Съвета на началник-щабовете генерал Чарлз Браун, директорът на ЦРУ Уилям Бърнс, директорът на националното разузнаване Аврил Хейнс и съветникът по националната сигурност Джейк Съливан.
Междувременно се съобщава, че ръководителят на Централното командване на САЩ генерал Ерик Курила, който през последните два дни е в Израел и координира и репетира отговорите с израелските ръководители на отбраната, е отлетял.

Ирак затвори въздушното си пространство

В Близкия изток има значителна американска военна сила, която е готова да защити Израел в случай на атака, предава CNN. В региона е ударната група на самолетоносача "Дуайт Д. Айзенхауер". Тя включва 6000 моряци, ракетния крайцер USS Philippine Sea (CG 58) от клас Ticonderoga и ракетните разрушители USS Mason (DDG 87) и USS Gravely (DDG 107) от клас Arleigh Burke.
Разрушителите имат възможност да прихващат ракети и досега  многократно са прехващали подобни изстрелвания. Групата включва и девет ескадрили, включително четири ескадрили ударни изтребители.
Освен това в Ирак, Сирия и Йордания съществуват системи за противовъздушна отбрана за защита на американските сили.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС