Премиерът свика работно съвещание

Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България. Изводът е докладван на служебния премиер Димитър Главчев, който тази сутрин свика работно съвещание. В него участваха министрите на отбраната Атанас Запрянов и на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, зам.-министърът на външните работи Ирена Димитрова, началникът на отбраната Емил Ефтимов, както и представители на службите за сигурност.

Ескалация на напрежението в Близкия изток: Иран изстреля дронове срещу Израел

Правителството следи внимателно развитието на ситуацията и е в готовност да предприеме допълнителни действия при необходимост, се казва в съобщението. „Нашата основна задача е да запазим живота и здравето на българските граждани в региона“, заяви Главчев. 

„Извиках ви не толкова рано сутринта, за да ме запознаете с актуалната ситуация в района на Близкия Изток във връзка с извършените нападения с безпилотни летателни апарати и крилати ракети от страна на Иран срещу Израел. Ще ми се да ми давате актуална информация какво се случва непрекъснато. Нашата основна задача е да запазим живота и здравето на българските граждани в района. Мисля, че от това, което докладвахте през всичките тези дни няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България”, заяви Димитър Главчев.

До момента в Министерството на външните работи няма постъпили искания за евакуация. На този етап не се налага и свикване на Съвета по сигурността към МС.

След запитване от Министерския съвет отговориха за NOVA, че фокусът на разговора е бил външна политика и затова вътрешният министър Калин Стоянов не е бил на заседанието. 

По-късно вътрешният министър Калин Стоянов изрази позицията си срещу атаката на своята страница в социалната мрежа Facebook "Категорично осъждам неприемливата въздушна атака на Иран срещу Израел. Необходима  е незабавна  деескалация в Близкия Изток и установяване на траен мир”, написа той.