Вижте историята на индийския сайт "Кашмир Вала"

„Нюзрум без редактор“ е историята за свободата на печата в Кашмир от поредицата „52 истории“ на Voice of America.

На 5 август 2019 г. индийското правителство отменя специалния статут на Кашмир като автономен регион. Следва ограничаване на свободата на словото и ограничаване на независимите медии в региона. Четирима журналисти, двама, от които работят за онлайн портала „Кашмир Вала“, в момента са в затвора. Повече от дузина са били тормозени, нападани и разследвани за това, че са си вършили работата.

Пресклубът на „Кашмир“, единственият независим меден орган, е закрит от индийските власти през 2021 г. Бившият клуб сега е полицейски участък.

Фахад Шах стартира вестник „Кашмир Вала“ през 2009 година като блог, когато все още е в колежа. През 2011 г. той се превръща в пълноценно онлайн списание. И това е един от първите вестници, които предоставят алтернативна платформа за новини за хората от Кашмир. След 2019 г. „Кашмир Вала“ е единственият вестник, който съобщава истории от района.

ЕС готви нови правила за свободата на медиите и плурализма

На 4 февруари 2022 г. Фахад Шах е арестуван и обвинен по Закона за обществената безопасност и Закона за превенция на незаконните дейности. Повдигнати са му обвинения за прославяне на тероризма, чрез своите репортажи и мнения от 2011 г., публикувани в сайта му. Двата Закона често се използват в Индия и Кашмир за ограничаване на свободата на словото и заглушаване работата на журналистите.

Офисът на редакцията е щурмуван на 17 април 2022 г. Екипът разказва, че са взети лаптопите, проверени са дневниците на журналистите и всичко, което е взето от полицията е задържано.

23-годишният Йашрадж Шарма ръководи редакцията след ареста на Шах. Той нарича екипа „последните останали“. Журналистът разказва, че в момента подържат сайта с два лаптопа, които са в много лошо състояние.

Бягство от Афганистан: Историята на журналиста Мохамед, който търси по-добро бъдеще за семейството си

В цяла Индия, в Кашмир и в райони с мюсюлманско мнозинство, индийското правителство провежда акция по „събаряне на незаконни строежи“, но критиците казват, че това е насочено срещу домовете на хората. За тази история също разказва „Кашмир Вала“. Журналистите от екипа на медията споделят и за изчезнали хора и смъртни случаи – информация, която се избягва от другите вестници.

Срещу Йашрадж също е повдигнато обвинение. Той прави репортаж за училище, което твърди, че е подложено на натиск от индийската армия да проведе празненство за Деня на Републиката в Индия.

Журналистът често получава обаждания от чуждестранни активисти и групи за свобода на печата.

Майката на Йашрадж не знае нито за работата му, нито за обвиненията.

Целия репортаж на Voice of America гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase