Вашингтон разследва дали тези коли не представляват риск за националната сигурност

Президентът Джо Байдън беше призован да забрани вноса в САЩ на произведени в Китай електрически автомобили, предаде Би Би Си.

„Китайските електрически превозни средства представляват екзистенциална заплаха за американската автомобилна индустрия. Не можем да позволим на Китай да внесе своето подкрепяно от правителството мошеничество”, написа в социалната мрежа X председателят на Банковата комисия на Сената Шерод Браун.

По-рано други сенатори се обединиха около идеята за по-високи мита, за да задържат китайските електрически превозни средства извън страната.

Очакван пик: Банка в САЩ прогнозира по-голямо търсене на петрол заради електромобилите

През февруари от Белия дом заявиха, че САЩ започват разследване за това дали китайските автомобили представляват риск за националната сигурност. Вашингтон може да наложи ограничителни мерки заради опасения, че технологията в колите може да „събира големи количества чувствителни данни за шофьорите и пътниците”. Оттам допълват, че автомобилите, които имат връзка с интернетт, „редовно използват своите камери и сензори, за да записват подробна информация за инфраструктурата на САЩ, взаимодействат директно с критичната инфраструктура и може да бъдат пилотирани или дезактивирани дистанционно”.

Китай е най-големият производител на автомобили в света и се състезава с Япония в това да бъде най-голям износител.

Миналата година стойността на китайските стоки, закупени от САЩ, спадна с малко над 20% до 427 млрд. долара. В същото време износът на САЩ за Китай намаля с 4% до малко под 148 млрд. долара.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase