Очаква ни жега с температури до 34 градуса, а след това - дъждове, градушки и сняг в планините

През втората половина на април предстои да видим и другото лице на пролетта – с повече облаци, по-чести валежи и температури, близки до обичайните за сезона.

В началото на седмицата ще е кулминацията на подранилото априлско лято с дневни температури, които в Дунавската равнина ще достигнат нетипичните за сезона 33-34 градуса. Облачността над страната в понеделник ще е минимална – динамична, рехава и висока. Вятърът ще е южен, с умерени пориви, които ще се засилват в следващите дни.

Във вторник ще остане топло, макар че през деня облачността ще се увеличи и привечер ще превали с гръмотевици. Процесите ще продължат да се развиват в сряда с висок риск от пролетни бури с градушки. В отделни точки на Северна България ще се акумулират значителни количества валеж с потенциал за наводнения.

Термометрите скачат до 32 градуса

Вторник и сряда преносът на топъл въздух от Средиземноморието ще е причина за повишаване на концентрацията на пустинен прах в атмосферата. Макар и интензивно, запрашаването ще е краткотрайно – северозападният вятър в сряда бързо ще изчисти въздуха.

През втората половина на седмицата валежите ще продължат. Ще нахлуе и студен въздух, с който температурите призори в обичайно студените места ще паднат до стойности, близки до нулата, с потенциал за слани. В този период по планините ще превали сняг – обилно и с натрупване във високия планински пояс и символично в по-ниските райони. Дневните температури ще се върнат към нива между 13 и 18 градуса.

Първата половина на последната априлска седмица ще остане по-хладна и с валежи. Дневните температури ще са в интервала 12-17 градуса. С приближаването на почивните дни облаците ще се разкъсват по-често, валежите ще са оскъдни, а температурите ще се повишат до нива между 20 и 25 градуса.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase