Гражданска общност от доброволци обединява усилия, за да помогне на армията

Евтините безпилотни летателни апарати с радиоуправление (дронове) се превърнаха в мощно оръжие във войната на Украйна срещу руските сили. Докато Киев чака да получи по-голяма военна помощ от своите съюзници, много украински граждани подпомагат армията, като сглобяват самоделни бойни дронове.

Репортаж на Гласът на Америка (VOA):

Малка и спретната масичка до прозореца е работното място на Юлия Захарова. От половин година насам тя подпомага армията, като сглобява дронове в дома си.

„Не съм се колебала дали ще се справя. Моята единствена цел беше да сглобя дроновете”, казва Юлия. Тя е професионален продуктов дизайнер.

Сглобява дрона с помощта на подробни инструкции, изпратени ѝ от „Social Drone”-Украйна - онлайн проект, който предоставя инструкции „Направи си сам" и техническа помощ за доброволци, които искат да подкрепят украинската армия.

„Поръчах резервните части от линковете, налични в чата на общността. Там всеки търси къде и какво може да се намери по-евтино. Всички части са поръчани от Китай и доставката им отнема около месец. Чрез даренията се покриват повечето разходи”, казва Юлия.

Идеята за създаване на гражданска общност от доброволци, които да сглобяват дронове, идва от IT специалиста Олексий Асанов. Той намира начин да избегне разходите за внос и да осигури по-евтини безпилотни летателни апарати с радиоуправление, които могат да бъдат оборудвани за търсене и унищожаване на цели.

„Има ограничение за вноса на резервни части, след като определен брой бъде надвишен, трябва да платите мито. Ако успеете обаче да привлечете много хора, които поотделно да поръчват малки партиди резервни части, няма да се налага мито”, обяснява Олексий Асанов.

Освен това по този начин се пести от наем на помещение, защото дроновете се съхраняват в домовете на хората, както и от заплати, защото всички са доброволци.

„Друго голямо предимство е, че нямаме нужда от охрана на една голяма производствена площадка, където може да падне една ракета и да унищожи целия завод. В момента в проекта участват повече от 5000 украинци от цялата страна. Не бих могъл да си представя какво може да го унищожи”, казва Олексий Асанов.

Както граждански, така и военни експерти тестват качеството и ефективността на дроновете. Макс, който от съображения за сигурност сподели само първото си име, отговаря за това дроновете да са готови за полет.

„Проверявам рамката, след това двигателите и дали дронът може да излети. Накрая проверявам дали този дрон може да предава видео изображение. Виждам, че видеото трябва да бъде конвертирано в друг формат, но това може да бъде решено за три минути”, казва той.

До момента Юлия е сглобила 39 дрона за шест месеца.

„Това много помага за психичното здраве. Сглобяването на безпилотни летателни апарати е като игра с конструктор, но с определена цел. Когато изпращам дронове, винаги се надявам те да работят добре”, казва Юлия.

Хората от проекта твърдят, че тестват и изпращат около 400 дрона на фронтовата линия всяка седмица и очакват да предоставят 20 000 дрона за военните действия тази година.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase