Според специалисти целта е елиминиране на генетични заболявания

Бебе от двама бащи – вероятно ще бъде възможно чрез нова технология, която ще съчетава гените от два сперматозоида при създаването на ембрион.

„Става дума за експериментална технология, която досега е тествана само върху мишки, която показва, че може да бъде получено поколение само от два мъжки индивида. Разработва се от миналата година”, заяви ръководителят на лабораторията по генетика и епигенетика проф. д-р Георги Милошев.

Специалистът поясни, че ефективността на технологията е много ниска. „Това означава, че се изисква много труд, за да се достигне до краен резултат”, каза той.

Нова технология ще позволи създаването на ембриони с гени от двама мъже

„Над 600 ембриона, които са били имплантирани в мишката, в крайна сметка са успели да получат поколение. Това означава 1 на 600 и то при мишката. При човека нещата са доста по-сложни. Ембриолози работят и по тази тема, но са далеч от успех”, допълва Милошев.

Технологията не е само между два сперматозоида. „Става дума за взимане на телесна клетка, която не е полова – соматична. Тя в случая е била от опашката на мъжката мишка и чрез течно клетъчно клониране са получили една клетка, която изпълнява ролята на яйцеклетка”, обяснява ръководителят на лабораторията по генетика и епигенетика.

Авторите на изследванията твърдят, че целта не е еднополови двойки да имат поколение. „Това може да се получи, но не е тяхната цел. Първото и основно е да изследват самия процес на зачеване, на разделяне на хромозомите и събиране на клетката”, посочи професорът.

„Целта е елиминиране на генетични заболявания и подпомагане на двойки, които имат проблеми", поясни още той. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase