Това е естествен резултат от новите текстове в Конституцията, заяви вицепрезидентът

От решението на президента Румен Радев зависи дали външният и земеделският министър ще останат на постовете си. Все още не е ясно какво ще реши държавният глава. Той обаче има два избора според поправките в Конституцията - да подпише укази за освобождаването на Стефан Димитров и Кирил Вътев или да не се съобрази с искането на премиера Димитър Главчев. От прессекретариата на държавния глава заявиха за NOVA, че двете искания са постъпили в администрацията на президента и в момента се разглеждат.

Точно седмица след като държавният глава подписа указа за служебният кабинет „Главчев” започнаха и кризите в него. Че проблеми в служебната власт ще има очаквали и от президентството.

“Очаквах много кризи в този служебен кабинет, но не толкова бързо. Това е естествен резултат от новите текстове в Конституцията, които всеки път ще произвеждат нови и нови кризи”, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

Първи политически реакции на поисканата от премиера рокада в МВнР

И отново от „Дондуков” 2 припомниха, че при предишния режим за назначаване на служебните кабинети не се е стигало до такива ситуации, защото по думите на Йотова кабинетите на Радев са връщали стабилността в страната.

„За съжаление този кабинет не е зареден с такава енергия, защото има един голям недостатък - не се знае кой носи отговорността за него. Когато отговорността беше на Румен Радев - нямаше промени, служебният кабинет работеше, имаше гаранция за честни избори, това беше гарантирано и от старите текстове в Конституцията”, подчерта Йотова.

Припомняме, че още преди указа за служебния кабинет именно външният министър беше сменен и на мястото на Ивайло Ценов за дипломат номер от Димитър Главчев беше избран Стефан Димитров.

„Познавам доста отдавна г-н Димитров - като един от най-добрите български дипломати. Много инициативен, с доста сериозни позиции. Не зная какво точно се е пречупило във виждането на г-н Главчев по въпроса и защото той се е променил за ден и половина”, категоричен е вицепрезидентът.  

"Г-н Главчев е изготвил своите мотиви и предложения по реда, който е разписан с промените в конституцията, изложил е своите мотиви. Процедурата е издържана по Конституция. Оттук нататък вече е решение на президента дали ще издаде указ или няма да издаде такъв", заяви Мария Павлова, служебен министър на правосъдието.  

И докато все още няма коментар от държавния глава в пост във Facebook секретарят му по сигурност и отбрана Димитър Стоянов написа, че "няма спомен министър да е престоял седмица в служебен кабинет и в последствие да бъде освободен”. И отбелязва, че предполага, че причината не се корени в доказания професионализъм на все още действащия министър. Стоянов допълва още и, че няма спомен политическа партия да се е намесвала в съставянето на служебен кабинет на президента Румен Радев. А така, според него, служебният премиер е доказал партийна принадлежност на кабинета "Главчев". Така сега последната дума, както за Стефан Димитров, така и за исканата смяна на земеделския министър Кирил Вътев, ще бъде на президента.

“Това ще реши президентът Румен Радев. Много е сложна ситуацията в момента, но тя е сложна за цялата страна. Тук не става дума за отговорността на една или друга институция, а отговорността е пред всички граждани. И за съжаление този служебен кабинет засега не издържа изпита”, подчертава Йотова.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase