Те ще пристигат заедно с електронните фишове за превишена скорост

Започва националната кампания за пътна безопасност „Написах ти писмо“. Нарушителите по пътищата вече ще получават лични послания от семейства на загинали, заедно с електронните фишове за превишена скорост.

Мащабна акция на пътя в Пловдив 

От следващата седмица посланията ще станат част от електронните фишове и ще достигат до нарушители. Инициативата стартира с 36 000 копия на ръкописите, които ще бъдат прикрепени към глобите, които държавата изпраща по пощата. Чрез писмата, написани специално за кампанията, роднините на жертвите се обръщат както към хората, които им липсват най-много, така и към онези, които могат да причинят подобна загуба и на други семейства.

Дванайсет близки на деца и младежи, жервти на пътя, събраха кураж да напишат на ръка писмата, които техните синове, дъщери, братя или внуци никога няма да прочетат. Роднините са част от сдружение „Ангели на пътя“ и предоставиха своите ръкописи, за да бъдат вложени към електронните фишове и да достигнат до водачите на моторни превозни средства, които с поведението си рискуват да погубят не едно семейство. От ГДНП отчитат, че от началото на годината с 50 по-малко са водачите, седнали зад волана с алкохол в кръвта над 1,2 промила, а над 300 по-малко - след употреба на наркотици. 

14 май. Преди близо година 20-годишният Стефан и негови колеги трябва да се приберат от нощна смяна със служебен транспорт. Жената, която трябва да ги закара по домовете им, превишава скоростта, а автомобилът разкъсва мантинелата на автомагистрала „Струма“ и пада в дерето.

“Ограничение имаше – 70 километра в час. До 149 километра в час -  това е нещо драстично, безумно – и за моето дете беше убийствено”, споделя Галина Георгиева, сдружение „Ангели на пътя“. Въпреки мъката Галина, както и други близки на младежи, изгубили живота си на пътя, написаха писма – до тези, на които никога няма да могат да ги изпратят. Или прочетат.
„Той е сам, някъде там – питам го добре ли е, справя ли се”, разказва тя.

С помощта на Главна дирекция „Национална полиция“ писмата ще имат своя получател – нарушителите на пътя. Писмата ще стигнат до тях заедно с електронните им фишове. В няколко случая:  „Става дума за онези превишения на скоростта, когато в едногодишен срок нарушителят вече търпи наказание за тях”, посочва комисар Мария Ботева, отдел „Пътна полиция“ при ГДНП.

И още – при повече от 2 такива нарушения в рамките на година. Или дори при първо превишение на скоростта, но с над 30 километра в час над допустимото. „Това е един граждански дълг. Силно се надявам те да осмислят всичко това, което с много болка и страдание е изпратено от близките на тези жертви на пътя. Да изиграе един възпитаващ и възпиращ ефект на пътя”, заяви гл. комисар Атанас Илков, директор на ГД „Национална полиция“.

Надежда таят и те – близките на онези, които вече ги няма – че думите им ще повлияят на поне един нарушител на пътя.  „Ние имаме и други деца – и се надяваме другите ни деца да се прибират живи и здрави вкъщи”, категорична е Галина Георгиева, сдружение „Ангели на пътя“.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase