Тя е разпоредена от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов

Стартира специализирана полицейска операция на граничните пунктове. Действията се осъществяват от служители от Главна дирекция „Гранична полиция”, Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", Агенция „Митници” и Националната агенция за приходите, съобщиха от Министерството на вътрешните работи.

На входовете за леки автомобили, автобуси и камиони на ГКПП "Капитан Андреево" се извършват допълнителните проверки и беседи. Служителите спират превозните средства след като вече са преминали митническа проверка. 

Извършва се контрол по създадената организация на работа за нормален пропускателен режим - чрез разчет на силите и средствата; провеждане на ротация на служителите, работещи в рискови за корупция зони или изпълняващи рискови за корупция дейности.

Задачата е да не се допуска преминаване на недекларирани стоки, без да бъдат платени дължимите митнически такси и данъци. Смесените екипи контролират и реда за проверките на преминаващите през граничните пунктове хора и превозни средства.

Очаква се да разпитат Живко Коцев по разследването за контрабанда в митниците

В рамките на превенцията на корупционни практики и злоупотреба със служебно положение проверяващите провеждат вторични беседи с преминалите през митническа и гранична проверка пътници за установяване на евентуални проблеми и инциденти, възникнали при преминаването им през страната.

Операцията се реализира по разпореждане на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, съгласувано с Министерството на финансите. Заложената цел е засилено противодействие на контрабандата и други престъпления през държавната граница.

 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase