Анализаторите не предвиждат край на конфликта

Година след избухването на войната в Судан, анализаторите не предвиждат край на конфликта.

Според тях, колкото по-дълго продължава, толкова по-вероятно е територията на страната да се превърне в развъдник на терористични групи, разказва Voice of America.

Още от първия ден на войната в Судан, сраженията между въоръжените сили на страната и паравоенните сили за бърза подкрепа опустошават столицата Хартум и най-големия град Умдурман.

Милиони хора са избягали заради боевете. Някои обаче са останали, защото нямат средства да напуснат, а малцина, защото са решили да помогнат на страната си.

Папа Франциск призова за прекратяване на гражданската война в Судан

Такъв случая с доброволеца Моемен Ахмес Абас, който помага в една от последните функциониращи болницата в Умдурман. Той отказва да напусне града.

Той казва, че ситуацията в болницата е отчайваща. В нея липсват медицински материали и няма безопасност, тъй като е обект на чести въздушни удари и сражения.

Влизането на хуманитарни групи и международни журналисти в столицата и много други части на Судан е почти невъзможно. В резултат на това, информираността на света за проблемите на страната е изключително ниска.

Тежка криза в Судан: 27 500 000 са засегнати от войната (ВИДЕО)

Анализаторите и дипломатите често оприличават конфликта като забравената война в света, въпреки, че се смятат, че 16 000 души са загинали в резултат на нея, а над 8 милиона са принудително разселени.

Според експертите е необходим натиск от страна на международната общност, за да бъдат принудени враждуващите страни да седнат на масата за преговори. Засега обаче няма и изгледи това да се случи.

В търсене на спасение от ужаса на войната: Судански художници бежанци с обща изложба (ВИДЕО)

Камерън Хъдсън от Центъра за стратегически и международни изследвания смята, че не вижда как този конфликт ще стигне до някакво решение сега. Той посочва, че и двете страни смятат, че или могат да спечелят, или трябва да спечелят.

„Докато продължават да бъдат подкрепени от външни участници, които им предоставят оръжия и разузнавателни данни, те ще продължат тази борба“, допълва той.

В скорошен доклад на разузнаването на Съединените щати се казва, че колкото по-дълго се проточва войната, толкова по-вероятно е Судан да се превърне в развъдник на терористи.

Бакри Елмедни от университета „Лонг Айлънд“ посочва, че в страната има млади хора, които разполагат с много сила. „Те са много гневни, налице е и етническото разделение, а след това се появява и разказът за това, че някъде там се води справедлива война“, казва той.

Лидерите и на двете воюващи страни са крайно непопулярни сред повечето суданци. Нито един от тях не е бил избран по демократичен път. И все пак, именно населението понася основната тежест и последици от продължаващите сражения.

„Отчаяно се нуждаем от международна подкрепа, за да се справим с кризата в Судан. Трябва да се повиши осведомеността за продължаващите страдания и разрушения“, казва доброволецът

След вече година на сражения в Судан, изглежда ясно, че не се очаква външна помощ да бъде оказана, завършват от Voice of America.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America