Според конституционалисти конкретен срок за решението на Радев няма

Служебният външен министър Стефан Димитров и министърът на земеделието Кирил Вътев остават на постовете си, докато президентът Румен Радев не издаде указ за освобождаването им.

По процедура държавният глава няма точно определен срок нито задължение да издаде указа. Дали обаче смяната става след предварително съгласие между кандидата за министър с президента, или само с министър-председателя, Конституцията не дава отговор.

„Конституцията дава свобода на президента да откаже, но по стеклите се в последната седмица обстоятелства, според мен, Радев ще прехвърли изцяло отговорността за смяната на министъра на премиера”, заяви преподавателят по конституционно право Наталия Киселова.

Главчев назначи нови заместник-министри, връща Йоловски в МЕУ

„По-интересното е, ако президентът откаже да издаде този указ. Тогава сме изправени пред поредното предизвикателство, свързано с промените в Конституцията, което не дава отговор на въпроса какво става в една такава ситуация. Тъй като реално няма орган, който може да направи тази промяна”, подчерта директорът на правната програма на Центъра за изследване на демокрацията Димитър Марков.

Според него не са обмислени всички проблемни хипотези, които могат да се развият. „Имаме служебно правителство и действащ парламент, което поставя една поредица последващи въпроси. Всъщност - каква е ролята на действащия парламент спрямо правителство, което функционира, но не е избрано от него. Теоретично, този парламент може да поиска вот на недоверие”, допълни той.

Така, докато не бъдат издадени указите за освобождаване на двамата служебни министри, Стефан Димитров и Кирил Вътев остават на постовете си.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase