Щетите вече са заличени, заявиха от храма „Св. Неделя”

След като вандали поругаха гроба на патриарх Неофит два пъти за няколко дни, ще бъдат ли предприети допълнителни мерки за охрана? В събота е бил счупен фенерът на гроба, а в понеделник последва счупен и изваден кръст, както и щети по мрамора, който обгражда гроба на българския патриарх Неофит, намиращ се под колонадата на столичния митрополитски храм „Св. Неделя”. Подобно посегателство се случва за първи път в българската история, а охранителни камери са успели да запишат деянието.

Очаква се днес Софийската районна прокуратура да образува досъдебно производство срещу задържания по случая. Мъжът е 37-годишен, води скитнически начин на живот. Поради липсата на документи у него, не се знае повече за самоличността му. От СДВР все още не са докладвали на Софийската районна прокуратура материалите по неговото задържане. Когато това стане и делото бъде разпределено, ще се реши дали ще му бъде повдигнато обвинение и дали ще бъде задържан за 72 часа.

Задържаха мъжа от кадрите, който поругава гроба на патриарха (СНИМКА)

От храма „Света Неделя” смятат, че засега няма нужда от допълнителни мерки за охраната.

„Както няма нужда полицията да пази съпругите от мъжете им в домовете – така няма нужда да пази и гроба”, заяви Ставрофорен иконом Николай Георгиев, председател на катедрален храм „Св. Неделя”. „По-добре е да има мир, да има възпитание, да има проповед, да има разбиране у людете, отколкото да има жива охрана или ограда. Това не е само моят патриарх – това е патриархът на цяла България и на всички българи, така че достъпът до неговия гроб трябва да бъде чист и спокоен”, допълни той.

През очите на българската църква деянието не е умишлено или организирано. А предстоятелят на митрополитския катедрален храм „Св. Неделя" разказа, че не за първи път вижда извършителя пред храма.

„Дори сме говорили за Свещеното Писание – случаите, в които той и такива като него са неуправляеми, некомуникативни, ругаят, хвърлят по нас някакви неща, обиждат на святост, на всичко. Така че го познавам, да”, заяви Николай Георгиев.

Щетите вече са заличени. Но за духовниците те са удар по това, което човешка ръка е изградила – а не върху името на Негово Светейшество и на Църквата.

„Това не означава, че някой е осквернил паметта му – паметта му е свята и чиста и в пазенето на тази памет е и църковното послание за мир, сам Христос казва: „Моят мир ви давам, моят мир ви оставям – да не се бои сърцето ви и да не се плаши”, казва Николай Георгиев.

Репортер: Габриела Георгиева

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase