Те преследват руски безпилотни самолети

Войната преобръща живота на много хора в Украйна, включително този на Евгени Мезенцев. През деня той е съдия в Киевския административен съд. През нощта, заедно с 40 свои колеги, сменя тогата с камуфлаж. От блок в покрайнините на града те преследват руски безпилотни самолети „Шахед” – едни от най-опасните оръжия на вражеската страна. Те са малки, евтини и налични в огромни количества.

Съдия Евгений Мезенцев е поел своята лична битка срещу безпилотните самолети. Най-важното им оръжие е старовремска картечница. „Това оръжие е било използвано и през Първата световна война, и през Втората. То е доста надеждно, но очевидно не е най-доброто за сваляне на високотехнологични дронове. Наистина се нуждаем от по-модерни и по-ефективни оръжия за борба, защото е очевидно, че Русия няма да спре тази война, докато не бъде накарана със сила”, заяви доброволецът.

Да живееш във война: Докторът от Херсон (ВИДЕО)

40-те съдии наричат себе си „Екип правосъдие”. Те са смятани за незаменими в столицата, затова не им е позволено да се присъединят към армията на фронтовата линия. Тяхната нощна доброволческа работа обаче се превръща в решаваща, облекчавайки редовните сили за противовъздушна отбрана на града. И въпреки остарялото си оборудване, те са успели да свалят множество безпилотни самолети „Шахед”. Казват, че най-голямото предизвикателство е да останат нащрек и готови да се впуснат в действие.

Съдиите могат да останат на постовете си до 24 часа наведнъж. В столицата и на други места бойният дух намалява. Украйна се бори да мобилизира нови новобранци. „Не всеки на този свят е роден да бъде воин. Не всеки е роден да бъде отговорен гражданин. Не искам да съдя хората, които не поемат по-активна роля, за да защитят страната ни от тази агресия. Всеки прави своя избор в живота”, посочи Евгений Мезенцев .

Русия засилва въздушната си кампания, а това означава, че тези съдии, превърнали се в ловци на дронове, може би ще прекарват повече време в наблюдение на нощното небе над Киев.  

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase