Не е имало натиск да бъда предложен, допълни депутатът от ГЕРБ

Готов съм да поема поста служебен външен министър. Въпросът е, че съм разочарован много от ПП-ДБ. Логиката на техните изказвания следва думите на Радев. Главчев е взел напълно самостоятелно решението да ме предложи за служебен министър, не е имало натиск. Първият разговор беше между мен и премиера, който, очевидно не е е могъл да се сработи с външния министър Стефан Димитров, когото освободи. Консултирал съм се с лидера на партията, получих пълна подкрепа от Борисов. Това заяви депутатът от ГЕРБ Даниел Митов.

Борисов: Абсолютно съвпадение е искането на Главчев Митов да оглави МВнР

По думите му служебният министър-председател е искал да гарантира ясна външна политика с ясен проевропейски и проатлантически профил. "Ако президентът реши да подпише указа, спокойно може да кажем, че ГЕРБ поема отговорност за външната политика на страната, но постът не ми е самоцел. С промените в Конституцията логиката за съставяне на служебни правителства беше променена. Тя зависи изцяло от министър-председателя. Ролята на държавния глава е различна. Главчев трябва да търси подкрепа от партиите в парламента. ПП-ДБ трябваше да защитят конституционните промени", заяви той.

По думите му дали Радев ще издаде указ, ще покаже каква е външнополитическата му ориентация. "Той знае каква политика ще следвам с партньорните на страната. Ако се забави назначаването, се застрашавала подготовката на изборите в чужбина. Това не е вярно, министърът няма досег с организацията, нелеп аргумент", подчерта Митов.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase