Съдът на втора инстанция потвърди задържането ѝ и това на Стефан Димитров

Бившият директор на Агенция "Митници" Петя Банкова има още две повдигнати обвинения. Едното е за принуда. Това каза пред журналисти нейният адвокат Аделина Натина. По думите ѝ Банкова е назначила 18 души на различни позиции, някои от които са били повишавани. Впоследствие ги е принуждавала да приемат тези постове, добави Натина. 

Според държавното обвинение целта на тези преназначения била да се осигури безпрепятствено преминаване на контрабандна стока през митническите пунктове. Другото ново обвинение на Банкова е за принуда спрямо трима служители.  Две са новите обвинения и към Стефан Димитров – че склонил бившата шефка на митниците да извърши длъжностни престъпления и за държане на 1501 мастербокса цигари без бандерол.

За трети път: Гледат мерките за неотклонение на Банкова и Димитров

Съдът на втора инстанция потвърди задържането на бившата шефка на митниците и това на Стефан Димитров. 

Вчера Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на бившия главен секретар на МВР Живко Коцев за участие в престъпна група, в която са участвали Петя Банкова, Марин и Стефан Димитрови. Коцев остава на свобода под парична гаранция от 20 000 лева. Той не е дал обяснения до момента.

След решението Банкова да остане в ареста защитата заподозря прокуратурата в двоен аршин – че иска постоянно задържане за нея, но не и за бившия главен секретар на МВР Живко Коцев. „Служител от 30 години на МВР беше освободен с парична гаранция от 20 000 лева и ПРБ е преценила, че той не може да повлияе на разследването и на свидетелите. А Петя Банкова, която беше 40 дни директор на Агенция „Митници”, може”, посочи Аделина Натина, адвокат на Петя Банкова.

Отложиха гледането на мерките на Петя Банкова и Стефан Димитров

"Нямаме никакви съмнения с адвокат Даниела Доковска, че Живко Коцев не е извършил никакво престъпление", каза адвокатът му пред журналисти. Бившият главен секретар на МВР се яви в Комисията за противодействие на корупцията с адвокатите си Илиян Василев и Даниела Доковска. 

Един от адвокатите на Банкова заяви, че бившата шефка на митниците се познавала с Живко Коцев заради служебните им задължения. „Самите им позиции предполагат такова познанство. Митническите пунктове са винаги място, където може да се извърши престъпление. Пък Коцев е свързан с борбата с престъпността. Но познанството им не е от такъв тип да вършат някакви престъпления”, подчерта Людмил Рангелов.

За работата си с Банкова говори и новоназначеният директор на Агенция „Митници”. „Не мога да твърдя, че я познавам отлично или че работата ни е срещала прекалено често. Има такива премествания. В момента се изготвя справка”, заяви Георги Димов.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase