Тя е първият български исторически обект, защитен от ЮНЕСКО и обявен за световно културно наследство

Уникалната Тракийска гробница в Казанлък е може би най-известното българско археологическо откритие. Тя се съхранява при изключителни мерки за сигурност и при температура от 17 градуса и влажност около 58%. Прави се мониторинг веднъж седмично.

Уникално златно и сребърно съкровище в музея в Царево

Забранено е да се говори вътре на висок глас, заради вибрациите в куполната камера. С цел да не се нарушат тези параметри, влизането трае не повече от 3 минути. Казанлъшката гробница е открита случайно на 19-ти април 1944 година от войници, който копаели окоп. Осъзнали, че са открили нещо важно, извикали археолог и той потвърдил предположенията им. Така бил открит забележителен паметник от ранноеленистическата епоха в България. Уникалната със стенописите си гробница е първият обект в България в Списъка на ЮНЕСКО обявен за световно културно наследство.

Според д-р Момчил Маринов от музея в Казанлък това е много ценен артефакт. "Изключително добре са запазени стенописите, които са на растителна и минерална основа за тези близо 2400 години степента на съхраненост за наше щастие е на изключително високо ниво. Открит е при строеж на бомбоубежище през Втората световна война. Войници разкриват входа на гробницата. Тя дава информация за бита на хората през Древността", разказа той.

Гробницата е построена около III век преди Христа. Майсторството, с което те са изпълнени, е на световно ниво буквално на непреходно равнище. Отделно са изключително ценни с информацията, която дават за тракийската култура. Далеч преди Ренесанса в Европа в казанлъшката тракийска гробница се виждат изключително реалистични стенописи. Най-известният от тях е хващането за ръце между тракийския принц и облечената в бяло принцеса. Дали изрисуваното в гробницата е погребална или брачна процесия не е ясно, защото за траките сватбата и смъртта са били тържествени ритуали и символ на човешкия път.

Малко известен факт е, че в пълното копие на тракийската гробница, което е достъпно за туристи, е изградено от спасени от разкопките тухли от древния град Севтополис. Идеята за това е дал Писателят и художник Чудомир, който е бил тогава директор на музея в Казанлък.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase