Инспекция по труда в Бургас е извършила над 3000 проверки през изминалата година

Над 55 хиляди нарушения на работното място е открила Инспекцията по труда само за първите три месеца на 2024 г. Проверени са над 11 хиляди предприятия в цялата страна. Какви са нарушенията и санкциите към работодателите?

Шампион по еднодневни трудови договори: Защо в Монтана има най-много сезонни работници

Инспекция по труда в Бургас е извършила над 3000 проверки през изминалата година. Те са концентрирани в областта на туризма. Там са и голяма част от нарушенията. Това коментира в ефира на „Твоят ден” по NOVA NEWS Павлин Васков, директор на местната Инспекция по труда.

Той добави, че доста нарушения има и в сектор „Строителство”. "Той винаги е представлявал голям източник за опасност на работещите. Резонно сме концетрирали усилия и там”, добави той.

Васков уточни, че една част от нередностите са свързани с трудовите правоотношения, както и със здравословните и безопасни условия на труд.

По думите му миналата година инспекцията в Бургас е разследвала 43 случая на трудови злополуки. „Четири от тях са били с летален изход, но не са пряко зависими от естеството на работа - касае се за случаи на инфаркт”, каза още директорът.

Павлин Васков уточни, че процедурата за наемане на работа на непълнолетни не е сложна. „За да издадем разрешение, не изискваме документи, които да бъдат създадени ад хок спрямо конкретния случай. Това са документи, които всеки един работодател трябва да има. През изминалата година е поставен абсолютен рекорд по брой на издадени разрешителни. Те са над 4000”, каза Васков.

Целия разговор гледайте във видето.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.