"Няма идеология на Виктор Орбан", обясни Войчех Псибилски

В началото на април десетки хиляди души блокираха центъра на Будапеща с протест срещу Виктор Орбан. Участниците в шествието искаха оставка на премиера на Унгария Виктор Орбан заради корупция във властта. Митингът беше воден от бившия съюзник на Орбан - Петер Мадяр.

От 2010 година насам Орбан е неизменен премиер на Унгария и провежда своите консервативни политики в постоянна, поне видимо и за пред публиката, битка с Брюксел. 

„Няма идеология на Виктор Орбан. Той е ултрапрагматичен, циничен политик, който разпространява идеи, подкрепяни от Кремъл, за да привлече и създаде икономически инвестиции и ползи от тези отношения – не задължително за страната, но определено за групите близо до властта в Будапеща”. Това каза в ефира на „РеВизия” по NOVA NEWS журналистът и главен редактор на платформата „Вишеград Инсайт” Войчех Псибилски.

"Вишеград Инсайт” е централноевропейска платформа за дебат и анализ, която генерира бъдещи политически насоки за Европа и трансатлантическите партньори. Създадена е през 2012 г. от фондация Res Publica — независим мозъчен тръст във Варшава.

По думите му подкрепяните идеи, които изпълват дневния ред, се основават на омраза, разделение и поляризация. „Това не е идеология, а политическа тактика да се мобилизира и задвижи електората на базата на страх, омраза и отхвърлянето на процедурите на върховенството на правото, които защитават малцинствата”, допълва Псибилски. 

„Политиката на Орбан извлича евросредства предимно в полза на системата. В сравнение с Полша, където имаше икономически ръст, просперитет и публични инвестиции, подобряващи живота на хората в провинциите, като сравните с Унгария не се вижда подобрение. Хората нямат по-добра автомобилна или железопътна система. Подобрение в тези сегменти липсва. Но знаем, че олигархичната клика е събрала невероятно богатство. Един от близките политици, всъщност бизнесмен, близък до Виктор Орбан, трупа богатство с такава скорост, че ако продължи, ще задмине Марк Зукърбърг за година. Лоринц Месарош е най-богатият мъж в Унгария. Той точи евросредства за строежи, каквито иначе не се наблюдават в Унгария. Въпреки това, компанията просперира и, както казах, активите му са набъбнали, богатството му расте”, каза още журналистът.

„Икономиката в подкрепа на семейното планиране в Унгария, до определена степен работи. Семейните помощи са полезни на хората с деца. Но по отношение на реалния ръст на броя деца, на раждаемостта, спрямо използваните ресурси, няма съществено въздействие върху обществото”, изтъкна Войчех Псибилски.

"Очакванията са партия „Фидес” да привлече най-много гласове. Въпреки това може да има спад, в сравнение с резултатите от изборите през 2019 г., предимно поради педофилския скандал и факта, че Орбан е в защитна позиция. Опозиционните партии се надяват, че ще успеят да съберат няколко мандата за евродепутати, но не бива да се изненадваме, ако статуквото остане и няма за първи път Орбан да е изглеждал слаб преди избори, след което да се е представил чудесно, заради грешките на опозицията", допълни той във връзка с изборите в Унгария през тази година.

На въпрос дали Унгария може да бъде пример за България той отговори: „Ако искате да загубите ключови съюзници в сферата на сигурността или да се превземе държавата, без интерес от икономиката, то може да служи за пример, използван и изпробван в Полша в определен смисъл, и то неуспешно след 8 години, видно от твърдото отхвърляне от мнозинството при изборите в Полша през октомври миналата година. Но може да има други страни, които да се опитат да имитират това, защото е много удобно – не за мнозината, а за малцината, които искат да овладеят държавата”.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase