Серия циклони с напоителни пролетни дъждове

Балканите продължават да са в плен на серия средиземноморски циклони с динамично пролетно време – валежи от дъжд и температури, близки до сезонните нива. Поредна зона с ниско налягане се придвижва над Егейско море и в събота ще стовари цялата си мощ над островите и европейската част над Западна Турция.

У нас валежите в събота ще са концентрирани в Югоизточна България и най-вече в Странджа и по централното, и южното Черноморие. Облачността ще е по-значителна в Източна България, докато в западната половина на страната ще има разкъсвания. По-късно следобед и вечерта обаче на изток времето ще се успокои, докато в югозападните райони ще завали. Очакват се силни северни ветрове по крайбрежието, Източна Стара планина, Родопите, Странджа и Сакар. Дневните температури в събота – между 13 и 18 градуса.

Четирима души са загинали при наводненията в ОАЕ

Нов средиземноморски циклон ще „захапе” България в нощта срещу неделя. От рано през деня ще завали първо в югозападните райони, след това почти в цялата страна. С напредването на денонощието ще се оформят и гръмотевични процеси в Централна и Източна България с потенциал за пролетни бури с дребна градушка. Вятърът ще е южен, със силни пориви в Югоизтока, но температурите ще останат почти без промяна, едва с градус по-високи.

Обстановката временно ще се успокои в понеделник – с леки пролетни мъгли призори, с повече слънце до обяд и с висока облачност след това до вечерта. Температурите в топлите часове – между 15 и 20-21 градуса.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase