Президентът покани служебния премиер на нова среща в понеделник

Казусът с поста за министър на външните работи в служебното правителство се задълбочава. Премиерът Димитър Главчев предложи сам себе си за позицията, след като Даниел Митов от ГЕРБ се отказа. Президентът нарече искането „авангардно” и го призова да помисли до понеделник, когато го кани на нова среща.

Главчев: Предложих на президента да поема Министерство на външните работи

Пет дни след като премиерът Димитър Главчев предложи смяна на министъра на външните работи Стефан Димитров, все още не е ясно кой ще застане на поста. Първото му предложение за зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов, беше остро разкритикувано от държавния глава и част от партиите в парламента, което доведе до отказа на Митов. Така дойде второто предложение от Главчев сам да поеме и МВнР, като призова президента да подпише указа. Държавният глава Румен Радев му даде два дни да помисли, след това заяви, че е готов да приеме решението му.

„Вчера водихме разговор с президента Радев и аз му предложих аз да поема външно министерство. Ако издаде указ да поема МВнР, аз ще поема политическа отговорност и за външно министерство. В сегашния състав с министър Димитров цялата политическа отговорност я поема президентът Радев”, заяви Главчев. Той каза още, че сега на ход е президентът, който трябва да издаде указ.

„Така или иначе върху мен е цялата отговорност за организацията на изборите. Дали ще е в чужбина, дали в България, важно е да има честни избори”, каза Главчев.  

Колкото до отношенията си с настоящия министър на външните работи Стефан Димитров, Главчев ги определи така:

„Имаме комуникация, но старите хора имат една приказка: „Доверието е като душата - веднъж напусне ли няма връщане”, заяви Главчев.

Президентът обяви, че няма да бърза с указа.

„Вчера в края на деня ми се обади г-н Главчев с това доста авангардно предложение и аз го посъветвах все пак да проучи малко повече нещата, защото ми се струва, че той все още не е разбрал с какво се е заел като премиер, да не говорим за външно министерство”, заяви Радев.

Радев: Струва ми се, че Главчев не е разбрал с какво се е заел като премиер, да не говорим за МВнР

Затова държавният глава му даде време.

„В понеделник сутринта ще направим последен разговор и ако той държи, както съм казал, приемам всички негови предложения и не се намесвам в неговата работа. Намесих се само тогава, когато нещата излязоха извън контрол, извън нормалността. И нека е ясно, че в случая аз не съм защитавал г-н Стефан Димитров, аз съм бил против това зам.-председател на партия да отговаря за изборите в чужбина”, заяви Румен Радев. Той отговори и на обвиненията на ПП-ДБ, че е в договорка с ГЕРБ и ДПС.

„Хората, които до вчера бяха коалиционни партньори на ГЕРБ и ДПС, в момента да им се привижда, че аз се съм с ГЕРБ и ДПС. Тази ревност е абсолютно смехотворна”, каза Радев.  

Заедно с указа за външния министър Радев ще издаде и този за смяна на министъра на земеделието.

Темата коментираха и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, и депутатът от ПП Никола Минчев.

Борисов за предложението Главчев да оглави и МВнР: Тази тема не е моя

„Ами той не знае. Той беше избран за шеф на Сметната палата, а новата Конституция го изпрати на най-високия пост в държавата.  Да не си мислите, че да си премиер е лесна работа. Сега шеф на Сметната палата или омбудсман, или шеф на БНБ, без партия, без нищо, изведнъж му се дава цялата власт в държавата. Ние сме се готвили за тези постове, аз като главен секретар, като кмет на София, с екипи, с хора”, заяви Борисов. 

Минчев: Главчев не ми изглежда като Дипломат №1

„Даниел Митов се оттегли и Главчев дава едно ново, бих казал екстравагантно предложение да съвместява позициите. В глобален мащаб има доста малко примери на държави, в които премиерът да съвместява и позицията на външен министър. Едно е Мария Габриел да ги съчетава двете позиции. Тя има този профил. Главчев не изглежда точно дипломат номер 1”, заяви Минчев.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase