Лидерът на ГЕРБ коментира и обсъждания договор с турската компания „Боташ“

Не искам да коментирам тази тема, тя не е моя. Това заяви пред журналисти в Пловдив лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, отговаряйки на журналистически въпрос, свързан с предложението на служебния премиер Димитър Главчев той да поеме и Министерството на външните работи, предаде БТА. 

„Той беше избран за шеф на Сметната палата, а новата Конституция го изпрати на най-отговорното място в държавата“, каза Борисов за служебния премиер. Той посочи, че до момента пост на премиер се е заемал с над 100 депутати зад него, а ГЕРБ е била първа политическа сила, с мощни коалиции. „Тогава управляваш със замах, защото имаш доверие зад себе си", каза Борисов и допълни, че сега без партия, без нищо изведнъж се дава цялата власт в държавата. По думите му от партията са се подготвяли за тези постове, а той преди да бъде премиер е бил главен секретар, два пъти кмет на София, имат екипи.

Той също така заяви, че ГЕРБ не приема услужливите медии. “На ПП да не зададат нито веднъж въпроса трябва ли да се смени строителният министър, чийто син е кмет на "Подуене" от ПП, а майката е министър. Или как Гвоздейков е министър? Как Вътев остана министър? Как областните управители, с кое право са от ПП в момента в Пловдив? Та само за външния министър ви диктуват да питате?", каза още Борисов. 

Бойко Борисов коментира и обсъждания договор с турската компания „Боташ“. „Към днешна дата той е неизгоден, но когато дойде забраната за руски газ в Европа, тогава той ще стане изгоден“, смята лидерът на ГЕРБ. Той посочи, че 10 месеца не е правена никаква диверсификация и попита как избирателите на ПП-ДБ си обясняват, че всеки ден между 8 и 10 млн. кубика руска газ влизат в България. „Десет месеца не са направили нищо, за да прекратят този договор, ако е бил лош", допълни Борисов.

Оказа се, че тези 10 месеца никаква диверсификация не са правили. Избирателите на ПП и ДБ как си обясняват, че всеки ден между 8 и 10 млн. кубика руска газ влизат в България? Това ли им е диверсификацията? Извинявайте. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

„3 години руски петрол с дерогация. Погледнете сега навънка цените същите ли са на дизела и на бензина?! Без дерогация - същите. Заминаха ли 7 млрд. долара за Путин? Заминаха. Какви са тези глупости кой е помогнал на Путин. Никой повече от тях. С тези комисии, които си правят, всичко излиза наяве", добави Борисов.

Според него войната в Украйна ще продължи дълго и както се забрани руския петрол, ще се забрани и руската газ. „Тогава моята далновидност да закупим 20% от терминала в Александруполис, огромната инфраструктура на газовия хъб „Балкан" или Балканския поток и с другите пристанища за втечнен газ в Турция дават на България изключително геостратегическа възможност да диверсифицира на 100% Украйна, когато спре руския газ", каза лидерът на ГЕРБ. Според него тази забрана ще дойде, когато Европа си направи пристанищата за втечнен газ. „От желанието им да атакуват ГЕРБ за „Балкански поток" и да атакуват Радев заради „Боташ" излезе, че ние имаме 11 платени танкера - един стои в Турция и нито един не е влязъл в България, и това при премиер Денков и министър на енергетиката Румен Радев", коментира Борисов. 

„Какво излезе от желанието им да атакуват ГЕРБ за „Балкански поток“, желанието им да атакуват Радев заради „Боташ“, излезе, че ние имаме 11 танкера, платени до момента, един стои в Турция и нито един не е влязъл в България. Това ли ще обяснят в предизборната им кампания тези евроатлантици, както обичаме да казваме. Всъщност ние българите сме платили 11 танкера и един само стои в Турция, другите ги няма“, подчерта Борисов.

„Когато става въпрос за стратегически за времето неща, би трябвало политическата класа да бъде по-отговорна и да не атакува това, което днес не е изгодно", каза още той. По думите му и в момента договорът „Боташ" дава добри възможности. „Ако имахме добри търговци тези 11 кораба да сме ги прекарали, но просто експертизата и държавническото отношение липсват", коментира Борисов. Според него руската газ ще бъде спряна, когато в Германия и Холандия тръгнат терминалите за втечнен газ и корабите влязат от всички страни в Европа. Борисов посочи, че България има най-добрата инфраструктура и 80% от компресорите в целите Балкани са в „Балкански поток" в България. „Това е печатница за пари за българите и е 100% българска", допълни лидерът на ГЕРБ. 

Борисов коментира и провалената ротация, предаде "24 часа". Той се върна към преговорите с ПП-ДБ и обясни как Асен Василев му казал: „Без МВР не може."

„Следващите процеси показаха защо им е толкова важно това министерство", коментира лидерът на ГЕРБ.

За предстоящата кампания, той каза, че „тя ще е позитивна".

„Ние 3 години правим избори в изключително враждебна среда. С министри като Бойко Рашков, като Демерджиев. По-тежко не ни е било. Така че и сега ще оцелеем и ще се справим. Ние пак ги побеждавахме. Нали помните тези времена? Техни министри - на вътрешните работи, електронното, всичко тяхно. Без нито един човек никъде от ГЕРБ. И пак първа политическа сила", заяви още Борисов.

Според него омразата ще доведе България до тежки катаклизми. „В момента политическата класа, вгледана само в омразата си едни към други, защото тези всички комисии са израз на омраза на партиите мислят, че ще извади някой дивидент. Никой няма да има. Всички губим. Даже Господ е казал - обичай врага си", заяви той.

Запитан дали отново ще води листата на ГЕРБ в Пловдив, той каза: „Е, ако ме искат. Мисля, че за Пловдив сме направили достатъчно, че да ме искат."

„За нас ще е удоволствие", намеси се в този момент кметът на Пловдив и местен лидер на ГЕРБ Костадин Димитров. „Това ще го обсъждаме друг път", отвърна Борисов.

Той е в Пловдив за пролетния бал на местната структура на ГЕРБ. „Дори и Дянков да дойде, не може да се оправи с този дефицит. А той обича да стяга колана и да дразни партийците", каза Борисов пред актива на партията. Бившият финансов министър Симеон Дянков също е в Пловдив.

В Пловдив днес ГЕРБ приема 100 нови членове. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Иван Лазаров, Ирина Шопова, БТА