Вижте какво показа проверка на NOVA

България е рекордьор по поскъпване на месото в Европейския съюз, казва европейската статистическа агенция Евростат. През февруари у нас всички видове месо, без пилешкото, са поскъпнали с над осем процента спрямо същият месец на миналата година. В същото време животновъдите твърдят, че изкупната цена се е понижила.

Българинът обича най-вече свинско месо. А то не само не е поскъпнало, но и според данните на един от големите свинекмоплекси в страната, се е търгувало на по-ниска цена.

"Разликата е надолу. Търгуваме с прасета на живо, там цената миналата година беше около 3.60 лева за килограм без ДДС. Сега цената е около 3.40 лева. Тоест разликата е 20 стотинки надолу. На трупно месо се продаваше за около 6.40-6.50 лева. Сега пак е около 6 лева", твърди Вихрен Димитров, член на Управителния съвет на Асоциацията на свиневъдите в България.

Преди Великден: Как да разпознаем прясно ли е агнешкото месо в магазина

Цената от свинефермата до магазина не се е покачила. С уговорката, че това важи само за търговските обекти на свинекомплекса на Вихрен Димитров. Аналогична била ситуацията и с агнешкото месо.

"Отбелязваме лек спад между 3 до 5 процента в изкупната цена на едро, която е между 8 и 9 лева без ДДС от фермите на килограм живо тегло. На дребно цените вървят между 11 и 13 лева за единични бройки", посочва Диян Тодоров, съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация.

На щандовете по магазините обаче ситуацията била различна, казват клиентите.

Повече по темата гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase