Тя е най-старата сграда в Карловско и е паметник на културата от национално значение

"Куршум джамия", която е национален паметник на културата, става най-новият музей в Карлово. Това се случва след като тази седмица Върховният касационен съд окончателно постанови - султанската джамия остава собственост на Община Карлово заедно с прилежащия терен, върху който е построена. Така се слага край на дългогодишна съдебна сага кой е собственик на сградата. 

Близо 10 години продължи съдебната битка на общината с мюфтийското настоятелство. Спорът беше чия собственост е сградата. Окончателно Върховният касационен съд я присъди на Община Карлово. Имаше и десетки граждански протести. "Куршум джамия", която вече е напълно обновена и реставрирана все още обаче не е достъпна за посетителите. Очаква се това да се случи до месец. Ще има и вход за посетителите. 

Чужденците ще плащат 25 евро такса за посещение на „Света София” в Истанбул

"Куршум джамия" е най-старата сграда в Карловско. Тя е паметник на културата от национално значение. Построена е през 1485 година. "За това свидетелства строителният надпис, който се намира над входната врата на джамията с думи е изписана годината 890 година по Хиджра, което означава 1485. Защо се казва „Куршун“ - защото на турски куршун с "н" означава олово и нейният покрив е бил оловен", разказва Петя Цолева, историк-османист.

Наскоро джамията е била реставрирана с пари от Европа, като са похарчени над 4 милиона лева. Възстановена е нишата в стената на молитвения храм, към която се обръщат мюсюлманите при молитва и винаги сочи в посока Мека. По време на реставрацията са запазени градежите и част от художествените орнаменти от украсата на джамията, които са подредени в пана.

При разкопки под джамията археолозите попадат на каменно съоръжение, което предполагат, че е култово тракийско светилище, което е видимо за посетителите чрез стъклен под. За да отвори джамията врати за посетители, се чака и последното одобрение за експлоатация от Министерството на културата. Таксата за посещения, която е гласувана от Общинския съвет в града, е 5 лева на човек. 

Повече по темата гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase