Разказва "Дойче Веле"

Канелената кифличка „канелбулер” е любимият сладкиш на шведите. Популярността му се простира от Скандинавия до САЩ и отвъд тях. Но в Швеция той е неизменна част от кафе паузата. А вкусът може да се опише като хрупкав, канелен, мек и сладък.

Как се приготвя галактобюрек

Съставките за сладкиша са прости - брашно, захар, сол, вода,жълтък, масло. Може да се добавят смлени бадеми, семена или ядки. Най-важното е да се използва масло, а не маргарин.

Десерт, достоен за кралица: Посветиха сладкиш на Маргрете II (ВИДЕО)

Шведите толкова много обичат „канелбулер”, че сладкишът има свой собствен ден – 4 октомври. Кифлички с канела могат да бъдат намерени на много места, но никъде не са толкова обичани, както в Швеция.

Цялата рецепта гледайте във видеото. То е част от предаването „Истории от света” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка неделя от 21:30 ч. и сряда от 22:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase