Разказва „Дойче веле”

Въпреки климатичните си цели, Европа все още купува големи количества газ от световния пазар. Втечненият природен газ е особено търсен. През 2023 г. почти 50% от европейския втечнен природен газ идва от САЩ. Но танкерите скоро може да пристигат и от Западна Африка.

Морето тук е източник едновременно и на безпокойство, и на възможности. Рибарите в Сейнт Луис, Сенегал, се борят да изкарат прехраната си. Но има надежда на хоризонта. Огромни находища на газ са открити край брега, близо до границата с Мавритания.

Много хора там още разчитат на риболова, но конкуренцията на Китай и Европа е голяма. Доскоро Папе Иса Сал също работел като рибар. Но с малката му лодка, уловът не е бил достатъчно голям. Сега, с някои от колегите си, той е обучен за водолаз, надявайки се да работи на платформата. „Добивът на газ е най-важната възможност, която имаме. Казаха ни, че ще започнем, веднага щом платформата заработи. Но трябва да ни обучат допълнително”, казва Папе Иса Сал.

Докато платформата заработи, той трябва да се изхранва. Затова създава малка кухня в задния двор на училището на чичо си. Сега това е разрастващ се малък бизнес.

Чичо му също е бивш рибар, но станал имам. Днес ръководи училище по коран. И двамата вярват, че газовата платформа предлага голям потенциал.  

Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „Истории от света” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка неделя от 21:30 ч. и сряда от 22:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase