Има и нов министър на земеделието

След телефонен разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна държавният глава Румен Радев назначи Димитър Главчев и за служебен министър на външните работи, а Георги Тахов - за служебен министър на земеделието и храните. Това съобщиха от пресцентъра на Президентството. 

Главчев няма да се среща с Радев, изпрати искане да бъде и външен министър

Със същия указ държавният глава освободи Стефан Димитров от длъжността служебен министър на външните работи, а Кирил Вътев - от поста служебен министър на земеделието и храните. 

Президентът реши да не възпрепятства предложението на Главчев да съвместява двата поста, въпреки че преди няколко дни го определи като "авангардно". След 10 месеца в редовния кабинет и още две седмици в служебния, Кирил Вътев вече не е земеделски министър, а в неговият стол сяда досегашният шеф на Фонд "Земеделие". Така приключва и казуса около първите рокади в кабинет 103, които станаха факт близо две седмици след клетвата, придружени със спорове и скандали.

Рокадите в служебния кабинет станаха факт след седмица на спорове около исканите смени в състава на правителството. Въпреки че беше анонсирана среща между премиера и президента на "Дондуков" 2 - такава в понеделник нямаше. 

Преди седмица премиерът Димитър Главчев поиска смяната на Стефан Димитров. Първо за поста предложи зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов, който се отказа след редица критики. Министър-председателят обяви, че няма план Б и излезе с решение сам да поеме и този пост. Президентът Румен Радев обаче му даде време до днес да помисли и да се посъветва с експерти. 

Главчев няма да се среща с Радев, изпрати искане да бъде и външен министър

Указът на президента беше очакван за конституционалистите. "Той през цялото време се опитва да се дистанцира и прехвърля отговорността върху г-н Главчев и върху НС, което промени Конституцията в този дух", смята Наталия Киселова.

Този ход на служебният премиер за смени в министерскиете кресла едва ли ще може да има продължение, смята още тя. "Главчев трябва да си даде сметка, че няма да има възможност вече, ако някой министър му възрази, той да го смени", допълни тя.

Според преподавателя по конституционно право, Георги Тахов трябва също да положи клетва, за да стане земеделски министър. Чак след това ще има право да участва в заседанията на правителството. 

Напрежение около външното ни министерство има от месеци. Първите скандали около позицията външен министър възникнаха при преговорите около ротацията във властта и това в чии ръце да остане ресора - при ГЕРБ или при "Продължаваме Промяната" - "Демократична България". 

С встъпването в длъжност на служебния кабинет, на поста застана Стефан Димитров. Само 6 дни след клетвата му, обаче, беше поискана неговата смяна. Първо с посочване на Даниел Митов за поста, а след неговия отказ, с поемане на тази отговорност от премиера Димитър Главчев. Това няма да е първият случай, при който служебен премиер е едновременно и външен министър.

В демократичната ни история това се случи през 2013-а. Тогава Марин Райков беше служебен премиер и служебен външен министър. Съвместяването на тези две позиции се помни и с едно негово предложение - Марин Райков като външен министър предложи на себе си да се назначи за посланик в Рим.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase