Това се случва след поскъпването от края на миналата работна седмица

Петролът поевтинява в понеделник на фона на надеждите, че напрежението между Израел и Иран постепенно се разсейва, съобщава „Ройтерс”.

Международният бенчмарк Брент поевтинява с 0,45% до 86,9 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския суров петрол от типа West Texas Intermediate (WTI) за май се понижава с 0,11%, до 83,05 долара за барел. И двата сорта поскъпнаха с над 3 долара за барел в петък, след като в иранския град Исфахан се чуха експлозии.

Ще скочат ли цените на горивата заради конфликта в Близкия изток

Запасите от суров петрол в САЩ са нараснали с 2,7 млн. барела, показват данни на Администрацията за енергийна информация от миналата седмица. Това е почти два пъти над  очаквания от анализаторите ръст от 1,4 млн. барела.

В петък гуверньорът на Федералния резерв на Чикаго Остън Гулсби сигнализира, че прогнозираното намаляване на лихвените проценти ще се забави, тъй като напредъкът по отношение на инфлацията е в застой.

В събота Камарата на представителите на САЩ прие пакет от помощи за Украйна и Израел, съдържащ мерки, които ще позволят на федералното правителство да разшири санкциите срещу Иран и добива на петрол в страната. Анализатори на ANZ твърдят, че нестабилността в Близкия изток ще поддържа петролните пазари колебливи.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase