Те твърдят, че детето им е с разбита уста, счупен зъб и синини след посещение в центъра

Родители от Пловдив алармират за инцидент в детски образователен център в града, при който е пострадал синът им. Детето е с разбита уста, счупен зъб и синини след посещение в центъра.

Момченцето, което е на година и 11 месеца е със средна телесна повреда. Това показва прегледът на съдебните медици.

Родители прибират децата си с рани и синини от детска градина

Васил Канев, баща на пострадалото дете заяви, в ефира на „Здравей, България”, че все още нямат никакви обяснения. Той добави, че иска институциите да вземат мерки. Канев каза, че според персонала на детския център детето е паднало на двора. „Ако това беше така, щеше да има охлузвания или ожулвания. Сезирам всички органи на реда. Искам и НАП да влязат, за да направят проверка в центъра. Ние 7 месеца не сме получавали никакъв касов бон за плащанията, които извършваме”, каза още бащата.

Родители на протест срещу директор на детска градина

По думите му семейството е крайно афектирано и искат органите на реда да си свършват работата. Те настояват да знаят дали въпросният детски център има лиценз за извършваните дейности. Според него това е втори инцидент за последните четири месеца, а преди това синът им е бил ухапан от друго дете.

В центъра, който се посещава от 30 деца, от 2 до 6 годишна възраст, няма медицинско лице, призна ръководството. Родителите твърдят, че персоналът е направил опит да заличи следите от дрехите на детето.

Управителят на заведението Петя Паунова разказа, че инцидентът се е случил в двора. „На място са били 11 деца с 3 учителки. Детето се е спънало. До три години децата нямат рефлекс, за да се пазят при падане. Заставам зад моя персонал. Те гледат децата като свои собствени. Насилие няма. Детето е паднало, ударило си е зъбчето, вследствие на това зъба му счупен”, добави Паунова. Тя каза, че детето е било изпратено на лекар и зъболекар. Управителят на центъра добави, че заведението е образователен детски център, а не детска градина. Според нея само детските градини имат лиценз. По думите и обектът не е под видеонаблюдение. „Работим на 100% законно”, каза тя.

Бащата уточни, че според него думите на Паунова не отговарят на истината и ще направи всичко възможно фактите около инцидента да бъдат изяснени.

Малко по-късно Държавната агенция за закрила на детето се самосезира във връзка със случая. От там посочват, че не е подаван сигнал за въпросния детски образователен център. ДАЗД е изискала информация от компетентните институции. След това Агенцията ще прецени необходимостта от последващи действия.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase