Законовите промени бяха предложени от "Възраждане"

Хората с увреждания ще имат право на безплатна винетка за електрически автомобили с мощност до 160 конски сили (к.с.), реши парламентът. Измененията в Закона за пътищата бяха внесени от Костадин Костадинов („Възраждане“) и група народни представители и приети днес на първо и второ четене. 

Възможни са затруднения при купуването на е-винетки и маршрутни карти

В мотивите към законопроекта се посочва, че с него се цели да се поправи пропуск в законодателството, свързан с използването на електрически автомобили от хора с увреждания. Промените предвиждат на освобождаване от заплащане на винетна такса да подлежат не само леки автомобили с обем на двигателя до 2000 куб. см и мощност до 117,64 киловата (kW) (160 к.с.), но и електрически автомобили с мощност на мотора до 117, 64 kW (160 к.с.).

Георги Георгиев от „Възраждане“ каза, че в една община знае за повече от десет отказа за безплатна винетка на хора с увреждания, заради изискването в закона за кубатура на двигателя, каквато електрическият автомобил няма. Той посочи, че с настоящия законопроект отстраняват този пропуск. 

Настимир Ананиев от ПП-ДБ посочи, че от "Продължаваме Промяната" ще подкрепят законопроекта, макар да са били обвинявани от „Възраждане“, че не подкрепят добри предложения. Ето сега не е така, коментира той.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Теодора Цанева, БТА