Георги Господинов заяви, че няма информация депутати да са оказвали вмешателство в работата на границата

Временната парламентарна комисия за разследване на корупционни практики в Агенция „Митници“ и евентуалната роля на Асен Василев в тях изслушва двама митнически служители.

Един от тях - Георги Господинов, потвърди, че е било разпратено съобщение, в което се казвало, че някои от служителите са извършили престъпление по служба и затова били преместени или командировани. 

„Трудно е колегите да осъзнаят какво се случва. Техните семейства и близки понесоха този удар, без да е заслужено“, каза Господинов и добави, че е трудно да се обясни, че някои от най-добрите служители с едни от най-добрите резултати са преместени.

Изслушват Асен Василев в комисията за скандала в митниците

Той посочи, че ГКПП „Капитан Андреево“ винаги е във фокуса като външна граница на ЕС. По думите му най-честото нарушение е контрабандата, но през годините са установили и други, като например митническата измама.

Господинов заяви, че не е получавал информация народни представители да са ходили и оказвали някакво вмешателство в работата на границата.

„В даден период е имало присъствие на народни представители, но то не е имало отношение към работата на Агенция „Митници“, допълни той.

Попитан дали му е оказван натиск, както и дали е преместен принудително, служителят помоли да не разгласява тази информация, тъй като тя е дадена на прокуратурата. На въпрос чувал ли е някога за семейство Димитрови и за Никола Николов – Паскал, Господинов отговори: „При изпълнение на служебните ми задължения не ми е ставало известно, че такива лица се занимават с контрабандна дейност и ние няма как да ги установим, тъй като това е работа на МВР“.

Задържаният при акцията в митниците Марин Димитров остава за постоянно в ареста

Другият служител на Агенция „Митници“ - Николай Петков, подчерта, че както на „Капитан Андреево“, така и на „Лесово“ работят изключително голям брой професионалисти и е важно да се чувстват спокойни на работните си места. Той посочи, че на митническите пунктове, ако има постъпила информация за контрабандни канали, тя отива по каналния ред в Агенция „Митници“ към МВР. „Нямаме информация и разчитаме основно на службите и МВР“, добави той.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС