"Държавният дълг е около 45 млрд. лева, но с планираното, стават 61 млрд. лв. дълг", обясни финансистът

„Не смятам, че е време за премахване на плоския данък. Това е една от малките политики, които в последните 15 г. се знаят и извън България. Ако променим това, няма да има с какво да привличаме чуждестранни инвеститори, имайки предвид политическата нестабилност, слабото усвояване на еврофондовете". Това заяви бившият министър на финансите Симеон Дянков в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

Той не очаква, да се сформира мнозинство за отмяна на плоския данък. „Не виждам такава коалиция”, каза Дянков и припомни, че този налог беше приет по времето на Тройната коалиция.

„Аз не бих променил сегашния данъчен модел, но сме в ситуация на хронични дефицити”, каза Дянков. По думите му вземането на 100% от дивидентите на държавни дружества е попълнило бюджетния недостиг, за да може страната ни да стигне заветните 3% бюджетен дефицит. Подобна операция всяка година ни вкарва в дълг, заяви финансистът.

„В момента дългът на държавата е около 45 млрд. лева, но с обещанията, които вече са планирани, стават 61 млрд. лева дълг. При това положение предполагам, ще се наложи промяна в данъчната система или е нужно финансовият министър да определи от къде ще бъдат намалени разходите”, каза Дянков. „Проблемът беше, че не се инвестира в инфраструктура, нито в конкурентноспособност”, допълни той.

Ще има ли данъчни реформи в България

Според него, следващото редовно правителство трябва да бъде създадено много бързо. То може в рамките на няколко месеца да направи така, че България да влезе бързо в еврозоната и в Шенген за няколко месеца. „България е единствената страна, която е само с един транш по ПВУ”, обясни финасистът.

Той очаква, че след изборите ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще започнат да си говорят. „Ще има различни възможности. Ще има и друга възможност – дясно либерална – ГЕРБ, ИТН и ДПС. За мен това също е добра възможност за влизане в Шенген и еврозоната", каза бившият финансов министър в първия кабинет на Бойко Борисов.

Според Дянков пенсионната реформа по времето на Иван Костов била добра, но вече остаряла. „Време е тя да се преразгледа. Всички знаем проблемите със сегашната пенсионна система”, каза бившият финансов министър, по времето на чието управление бе отворен и Сребърния фонд за допълване на държавния бюджет. Той е категоричен, че пенсионната реформа винаги носи политически минуси.

ЕК призова България да въведе европейските правила при наказателното преследване и обществените поръчки

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase