Екип на „Дойче веле” засне подготовката на културния център в Червонак за поредния вот

Един от най-важните принципи на демократичните избори е тайната на вота. В един западен полски град избирателната секция дори е на различно място всеки път - била е в аквариум, на строителна площадка и в автосервиз. Къде ще е този път - остава изненада до деня на изборите. По време на последния местен вот там екип на „Дойче веле” за първи път получи разрешение да съпровожда организаторите по време на подготовката, която тече в културния център в Червонак.

„Библиотека” за дрехи: Къде се намира мястотo, от което може да се сдобиете с тоалет под наем (ВИДЕО)

Целта на особения начин за провеждане на изборите е да се мотивират повече хора да гласуват. На местните и европейските избори в Полша често гласуват само около половината от всички имащи право на глас.

Планирането на следващата инсталация вече е в ход. Европейският парламент ще бъде избран през юни. Как ще изглежда културният център тогава, остава тайна до деня на изборите.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от от поредицата „Европа в 15 минути“ на „Дойче веле“, която се излъчва всяка неделя от 16.00 ч. и във вторник от 12.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase