"Някои нарушители са готови да платят 50 лв. и да смущават спокойствието на другите", обясни кметът Стефан Радев

Общинските служители в Сливен забраниха движението на електрически тротинетки в пешеходните зони. Забраната важи и за тротоарите на всички населени места, с изключение на маркираните тротоарни велосипедни алеи, градските градини, площадите и детските и спортни площадки. Максимално допустимата скорост за движение в града и населените места от общината беше намалена на 20 км/ч.

Промените бяха приети след частично изменение на общинската Наредба за обществения ред. Според новите правила органите на МВР и упълномощените общински служители да имат правото да задържат като доказателствен материал индивидуални електрически превозни средства. Собственикът ще получи тротинетката си, след като заплати съответната глоба.

Защо в Малмьо правят лампи, столове и саксии от ...тротинетките (ВИДЕО)

Пред журналисти кметът Стефан Радев коментира, че контролът за изпълнение на тази разпоредба зависи от координацията с органите на МВР. "Това е проблем не само за Сливен и България, но с европейски мащаб. Очакваме да има и възпитателен ефект за младите хора", обясни Радев. И допълни, че някои нарушители са готови да платят 50 лв. и да смущават спокойствието на другите.

По-рано стана ясно, че и в Русе готвят подобна забрана.

Общински съветници предлагат забрана на електрическите тротинетки в Русе

Източник: БТА, Велина Василева