Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г.

На последното си редовно заседание депутатите решиха окончателно да вдигнат с 30% заплатите на военните от другата година. Сериозен спор обаче предизвика ратификацията на промените в договора за покупката на изтребителите F-16.

От 1 януари догодина въпросните 30% увеличение на заплатите на военните всъщност ще изглеждат така - минималната от около 1500 трябва да стане почти 2000 лева. Заплащането на военните ни ще се обвърже със средната заплата за страната, като обаче ако има месеци, в които средното заплащане намалява, това няма да се прехвърля към дохода на войниците.

Ако по много закони, мненията на партиите в парламента са били колкото са самите партии - то при парите за армията всички единодушно подкрепиха увеличението.

На първо четене: Заплатите в Българската армия скачат средно с 30%

Военният министър отчете, че това всъщност е оценка за добрата работа на военнослужещите. „Решихме на 6 май да няма парад, но аз ще разпоредя на тържествения марш да прелетят три самолета над София, за да ви поздравим затова решение”, заяви министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Не така единни се оказаха депутатите при обсъждането на ратификацията по промени на договора за закупуването на американските бойни самолети F-16. Според председателя на Комисията по отбрана променят се срокове, но не и общата финансова рамка. „България авансово плати нещо и сега виждаме, че различни параметри и показатели започват да бъдат променяни”, посочи Ивелин Първанов от „Възраждане”.

Ангел Найденов: Ако не подготвим инфраструктурата за изтребителите F-16, трябва да плащаме наем

„Министър Запрянов каза, че ще прелетят три самолета, защо не го попитахте какви са? Това хвърчила ли са, лястовички ли са? Няма да летят неговите F-16”, каза Румен Гечев от БСП.

„Ще летят МИГ-29 на водосвета”, отвърна министърът и добави: „Не сме платили предварително, а сега парите са в наша сметка и под наш контрол сме ги превели в САЩ. Плащаме само това, което получаваме”.

Според ГЕРБ това е може би един от най-добрите договори за българската армия. „F-16 и то точно този самолет, е едно от най-добрите неща, които ще имаме ние. Седя отзад и ви слушам – все едно сме в социализма. Забравяте, че това е нашия стратегически партньор. Това е на светло и всички други държави, членове на НАТО, сключват договори със САЩ по същия начин”, категорично заяви Валентин Радев от ГЕРБ.

Първите самолети F16 трябва да са у нас през март догодина.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase