Един от разказите за чудотворната вода е от 1402 година

В централната част на Стара планина - в близост до град Шипка, се намира извор, който от над пет века местните хора смятат за лековит. Легендите са го превърнали в място за поклонение.  Изворът се намира в местността "Светицата". 

"Носят се легенди за качествата на водата от отколешни времена", твърди Веси Панайотова, кмет град Шипка

И така от уста на уста изворът е известен с това, че след като пиеш от водата - стават чудеса.
"Всички тези легенди говорят за нещо, което наричаме чудо. Затова, вярвайки в чудото - то се случва. Всички знаем, че част от лечението е самото внушение, но ако е така, нека да бъде", посочва панайотова. 

Отбелязваме Еньовден – денят на лечебните билки

А една от легендите за чудотворната вода е от 1402 година. Тогава Патриарх Евтимий, на път към заточението си в Бачковския манастир, преминал край извора. Измил наранените си крака и те мигновенно оздравели. "Тогава Патриарх Евтимий се обърнал, целунал земята и казал:"Свещено е това място, светена да бъде и водата", разказва кметът на град Шипка. 

Но не само легендите за извора са притегателна сила за хората. Тук се идва и на поклонение, след като Богородица се присънила на един от жителите на Шипка. Изворът "Светицата" се намира в близост до мястото, където бе открита уникалната златна маска, която се предполага, че е на тракийският цар Терес. В близост се намират едни от най-емблематичните тракийски храмове открити от д-р Георги Китов. Според траколозите, водата е била свещенна и за древните, които неслучайно са избрали мястото за техните храмове в района преди близо 3 хиляди години. 

Повече по темата гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase